Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs
Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs

Berg en Donk: ‘Tempo moet hoger’

Economie

HAAGSE BEEMDEN – Het tempo waarin het verbeterplan van De Berg en De Donk zich ontvouwt moet hoger. De angst bestaat dat de ontwikkelingen ten opzichte van de komst van de mega Jumbo te langzaam gaan en daardoor de positie van de winkelcentra negatief uitpakt.

Wethouder Alfred Arbouw wond er geen doekjes om en bekende dinsdagavond aan de commissies Ruimte en Economie dat een parallel verloop uitgesloten is. Hij wees op de inmiddels verleende bouwvergunning van de mega supermarkt bij het NAC stadion.

“We moeten reëel zijn. Gezien alle procedures die voor De Berg en Donk moeten worden doorlopen en de eventuele bezwaren die zullen binnenkomen is dat niet haalbaar. We zitten vast aan wettelijke termijnen”, meende de wethouder.

Arbouw haalde ook de verschillen tussen de twee winkelcentra aan en dat die eveneens van invloed zijn op de snelheid van de ontwikkelingen. Voor De Berg is een wat ‘vagere’ invulling omschreven als voor De Donk.

“Bij De Donk is het concreter ingevuld en kan als alles meezit in 2013 de schop in de grond. Bij de Berg is dat nog niet geheel duidelijk.” De wethouder doelt op de andere invulling dan puur detailhandel. Daarvoor moet het haalbaarheidsonderzoek dat nu volgt meer helderheid verschaffen, meldde Arbouw.

Dat onderzoek moet over een jaar zijn afgerond, werd toegezegd. De wethouder kon zich niet vinden in de kritiek over de snelheid waarin de plannen worden verwerkt. Hij vond het juist een mijlpaal.

Arbouw: “We hebben voldaan aan de oproep van de gemeenteraad om snel aan de slag te gaan. We zijn in september al begonnen. U moet het met ons eens zijn dat we tempo hebben gemaakt. Maar ik begrijp uw ongeduld. Het is toch een mijlpaal, want de eigenaren zijn het met onze plannen eens en die hebben we nodig om de impuls aan de winkelcentra te realiseren.”