Geen bestaansrecht voor containerhaven Breda

Economie

KROGTEN – Een containerterminal aan de Krouwelaarhaven heeft geen bestaansrecht. Dat blijkt uit onderzoek naar de kansen voor zo’n vorm van opslag voor de handel via de binnenvaart. De Bredase Haven biedt geen partij aan de havens in de regio.

Er zou wel voldoende volume zijn om de binnenvaart verder te stimuleren, maar de marktbasis is onvoldoende. Ook is de gewenste milieuwinst beperkt, door toename van het vrachtverkeer. Het college heeft daardoor besloten de komst van zo’n containerterminal niet te stimuleren.

In 2009 kwam vanuit het bedrijfsleven de vraag of op bedrijventerrein de Krogten een containerterminal rendabel geëxploiteerd kan worden en zo ja, of een extra containerterminal in Breda het West-Brabantse netwerk van binnenhavens kan versterken.

‘Uit verkenning en gesprekken blijkt dat er voor zo’n terminal wel een markt is vanuit logistiek Breda, maar ook dat de grootste marktpartij, Van Puyfelik, aangeeft voorkeur te hebben voor locaties dichterbij een van de bestaande terminals. De conclusie is dat als dit bedrijf geen gebruik gaat maken van een containerterminal in de Krouwelaarhaven er onvoldoende marktbasis is om verder te gaan’, zo meldt de gemeente.

Bedrijven in Breda blijken door de bestaande waterterminals in Oosterhout, Moerdijk en ook Tilburg al goed te worden bediend. Bovendien komt er in die laatste plaats, door investeringen van Gemeente Tilburg, een nieuwe terminal niet ver van Breda erbij.