foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Bredaas anti-winkeldiefstalsysteem krijgt concurrent

Zakelijk

BREDA – Winkeliers die te maken hebben gehad met winkeldieven, kunnen sinds dinsdag een vergoeding van 151 euro eisen van de dief. Dit is de zogenaamde overlastdonatie. Toch had Breda al haar eigen anti-winkeldiefstalsysteem: een website met daarop de winkeldieven.

Volgens John Stubenitsky van Leefbaar Breda is de gemeente met het Retail Platform Breda al een aantal jaar bezig met deze website, en in zijn ogen zonder succes.

“In Amstelveen was ruim vier jaar geleden een pilot van de overlastdonatie. Door deze maatregel daalde de winkeldiefstal daar met veertig procent. De gemeente hier zei toen dat ze zelf bezig waren met een website waarop daders stonden en alle winkeliers konden bekijken.”

Via de nieuwe regeling moeten winkeliers zich aanmelden bij stichting Overlastdonatie die alles voor hen afhandelt. De Stichting slaat dan de winkeldief aan voor 151 euro. Daarvan ging 95 euro direct naar de winkelier en de rest was voor de administratiekosten. In ruim 80% van de gevallen werd er betaald.

“Ruim twee jaar later was er nog steeds niks van de grond gekomen terwijl de gemeente zei dat de site bijna in de lucht was”, vertelt Stubenitsky. “Nu zou ik graag van het college willen weten hoe ze deze nieuwe overlastdonatie, die nu landelijk ingevoerd is, gaan promoten bij de winkeliers.”

Jac Trum van het Retail Platform is het hier niet mee eens. “De website werkt; als winkeliers een winkeldief in kraag vatten, kunnen ze die op de website zetten. Maar alleen als ze bij ons initiatief zijn aangesloten.”

Toch vindt Trum de overlastdonatie ‘op zich ook prachtig.’ “Alleen krijgen de ondernemers er nog een taak bij. Ze moeten namelijk opletten of er niets wordt gestolen. Als er wat wordt gestolen moeten ze de dief aanhouden, vasthouden totdat de politie komt, aangifte doen en nu dan ook die overlastdonatie invullen.”

Ook om de ‘gift’ van de dieven kenbaar te maken, gaat volgens Trum administratieve rompslomp opleveren. “We kunnen natuurlijk wel een brief sturen waarin staat dat dat is ingevoerd, maar dan blijven de winkeliers in verwarring. Dus gaan we bij ze op bezoek, persoonlijk, om uit te leggen hoe en wat.” Tevens heeft de organisatie via de regering subsidie gekregen om proeven te doen tegen winkeldiefstal.