fotobewerking Marcel Kamp
fotobewerking Marcel Kamp

Breda pimpt Haven met windschermen

Economie

CENTRUM – De nieuwe Haven die in 2007 nog zo trots werd gepresenteerd aan de bewoners van de stad en de buitenwereld voldoet niet aan de gezelligheidseisen die Breda en haar bezoekers stellen. Maar er gloort hoop. Verbeteringen zijn in aantocht.

Een van de grootste klachten is de straffe wind die door het ‘tochtgat’ blaast. Demontabele windschermen moeten de oplossing brengen. “We willen het huidige hek ophogen, zodat we daaraan schermen kunnen monteren. Ook hebben we het idee om dwarsschermen te plaatsen”, legt Leo van den Herik (eigenaar van restaurant Hook) uit.

De ondernemers aan de Haven proberen al een aantal jaar iets van het nieuwe centrumdeel te maken. Dat kwam tot nu toe niet uit verf, eerdere plannen voor windschermen werden afgeblazen. Maar nu lijkt er toch het een en ander te gebeuren. De neuzen van de uitbaters en de gemeente staan in ieder geval dezelfde kant op.

“We hebben vorige week een gesprek gehad met de gemeente en die is erg enthousiast. Hopelijk kunnen we voor de zomer de verbeteringen realiseren”, zegt Van den Herik.

In het besproken plan wordt verder uitgegaan van een wandelboulevard. Al het gemotoriseerd verkeer moet worden geweerd. “Dus ook geen scooters en dergelijke. Alleen laden en lossen tot elf uur is dan mogelijk. Het is bedoeling dat mensen straks lekker kunnen paraderen”, aldus de uitbater van het restaurant aan de Haven.

Als laatste van de verbeterpunten wordt het uitbreiden van het terras aangemerkt. Dat betekent dat straks tegen de gevels van de panden ook zitplaatsen komen.

De ondernemers wachten nu op reactie van de gemeente over de gepresenteerde plannen. Het college moet gaan beoordelen wat mogelijk is, zowel vergunningtechnisch als financieel. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het college zich binnenkort buigt over de plannen.