De beurs Business Point Breda in het NAC-stadion. foto Erik Eggens
De beurs Business Point Breda in het NAC-stadion. foto Erik Eggens

Beursorganisator ziet economie aantrekken

Economie

BREDA - Met meer dan honderd bedrijven uit de regio Breda als standhouder ziet beursorganisator Bared zijn deelnemers aan Business Point Breda verdrievoudigen. Een teken dat de economie aantrekt? “Ik denk het wel.”

Edwin Mariouw Smit van Bared sprong vorig jaar in het gat dat ontstond nadat er geen Regio Business Dagen kwamen in 2010. In zijn ogen bleef er in Breda behoefte aan een eigen beurs. Vorig jaar beleefde zijn Business Point Breda een voorzichtige start, dit jaar maakt hij grote stappen.

Dankzij de opgaande conjunctuur? “Ik denk inderdaad ook dat de economie aantrekt”, vertelt Mariouw Smit. “Je merkt dat bedrijven iets makkelijker de stap nemen om een stand te huren, maar vanzelf gaat dat niet. Ik moet er zelf hard aan trekken.” Toch is het een signaal denkt hij. “Je weet dat beurzen als deze conjunctuurgevoelig zijn.”

Samenwerking NAC
Toch spelen meer factoren een rol. “De samenwerking met NAC onder meer. Dat heeft gezorgd voor een vol NAC-plein. Ook de participatie van de gemeente speelt mee. Breda presenteert projecten als de Baan Bonus en Via Breda op de beurs, en ook heeft de gemeente Business Point Breda als locatie voor de ondernemersborrel gekozen.”

Het geeft de beurs een extra impuls, zelfs in de tijd waarin iederen online netwerkt. “Er blijft altijd behoefte bestaan aan persoonlijk contact, en dat kan op een beurs als deze. Het sluit ook aan op de manier waarop ik werk: naar de mensen toe. Het is een plaats om kennis te maken met andere bedrijven.”

Jump
Tijdens beide dagen - 13 en 14 april - staat er een aantal creatieve momenten op het programma. “Op die manier willen we uit die strikt zakelijke sfeer komen. Zo is er elke dag een jump, een idee dat ik samen met fotograaf Melanie Rijkers heb bedacht. Jump voor Jump for your business, spring voor je bedrijf. Daarbij springen ondernemers in een fictief zwembad. Dat beeldt hun lef uit om ergens in te springen als ondernemer. Aad Ouborg en Cees Meeuwis openen op deze manier de beurs.”

Landschap
Zo’n week voor de beurs is de schoonmaakploeg bezig. “The Greenery, waar de beurs wordt gehouden, is jaren niet gebruikt, dus daar was wel wat te doen. Maar het gaat er goed uitzien. Fotografe Melanie Rijkers kleedt een wand aan met metersgrote foto’s van roodharigendag, een hovenier maakt van zijn stand een soort landschap, met loungestoelen. Het formaat van de hal staat ook toe dat er grote voertuigen getoond kunnen worden in de passage van het NAC-plein naar de hal, zoals een heftruck, vrachtwagen, een schoolbus en auto’s.”

Op de meer dan 4000 vierkante meter beursvloer presenteert ook een aantal Bredase evenementen zich. “Breda Hippique, Smaakvol Breda en Baronie Breda Classic zijn aanwezig.”

Maandag begint de bouw van de stands. Dus nu kan Mariouw Smit achterover leunen? “Stilte voor de storm? Ben jij gek.”

Business Point Breda is op 13 en 14 april van 14.00 tot 21.00 uur in The Greenery. Woensdag begint om 16.30 uur de ondernemersborrel van de gemeente Breda.