foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Heilig Hartkerk met spoed ontruimd

Nieuws

BOEIMEER – De ontruiming van de Heilig Hartkerk in de Baronielaan in Breda is donderdag begonnen. Eerder maakte eigenaar Woonzorg Nederland bekend de krakers tot volgende week dinsdag de tijd te geven het kerkgebouw te verlaten.

Volgens woordvoerster Ingrid Bottse van Woonzorg was daar ook sprake van, maar is er over gegaan tot een snellere ontruiming. “Dat is in samenspraak met politie. Het moet ook gepland worden en dat heeft mede te maken met mankracht”, aldus de woordvoerster.

Woonzorg verwacht zo snel mogelijk de werkzaamheden aan de restauratie van de kerk te kunnen hervatten. “Zodra het gebouw ontruimd is kunnen we aan de slag. Dat zou vrijdag al kunnen gebeuren.”

Volgens kraakwoordvoerder Daniël was met Woonzorg afgesproken dat er vrijdag gezamenlijk ontruimd zou worden. "Maar vanmorgen vroeg stond de deurwaarder al op de stoep." Inmiddels zijn drie krakers en zo'n twintig ingehuurde ontruimers bezig de eigendommen van de krakers naar buiten te dragen. Een deel ervan wordt opgeslagen in de naastgelegen pastorie, die voorlopig nog niet ontruimd wordt.

Tijdens de ontruiming komt vanalles naar buiten. Grote kunstwerken, sculpturen, schilderijen, maar ook tijdelijke muurtjes en meubels. "Het meeste van onze spullen stond er nog gewoon", vertelt kraker-kunstenaar Elmar Stolk. "We hebben het al wel een paar keer verplaatst om de eigenaar ter wille te zijn. Ik denk dat ik alles wel zes keer in mijn handen heb gehad. De tijd was echter tekort om het ergens anders onder te brengen."

In eerste instantie was het zoals gemeld het plan om uiterlijk dinsdag te ontruimen. Dat werd dus donderdag. De ontruiming gaat er vreedzaam aan toe.

(later meer)

Heilig Hartkerk weergeven op een grotere kaart