Na 25 jaar te zijn gekraakt, werd de Heilig Hartkerk donderdagmiddag ontruimd. foto Erik Eggens
Na 25 jaar te zijn gekraakt, werd de Heilig Hartkerk donderdagmiddag ontruimd. foto Erik Eggens

Ontruiming kerk luidt einde van kraaktijdperk in

Cultuur

BOEIMEER – Aan een tijdperk van 25 jaar kraken komt donderdagmiddag een einde. De Heilig Hartkerk aan de Baronielaan wordt ontruimd, de deuren worden voorzien van een ander slot. Alleen de eigenaar mag er nog in.

Hals over kop besluit eigenaar Stichting Woonzorg Nederland (SWN) donderdagochtend tot ontruiming van de gekraakte kerk. Een actie die in strijd is met wat de krakers en de stichting eerder deze week hebben afgesproken. De twee partijen kwamen eerder overeen dat de krakers vrijdag weg zouden gaan.

Maar na een bezoek van de deurwaarder donderdag wordt toch ontruimd. Containers worden besteld om de huisraad die in 25 jaar bij elkaar is gesprokkeld te kunnen afvoeren. Elmar Stolk, die al 12 jaar in de kerk woont, staat er verslagen bij. “Een groot deel van mijn kunst gaat regelrecht de container in. De rest mag ik voorlopig in de pastorie opslaan.”

Waarom juist nu is besloten te ontruimen, is onduidelijk. “Dat is in samenspraak met politie. Het moet ook gepland worden en dat heeft mede te maken met mankracht”, aldus de woordvoerster van SWN. En daar blijkt geen woord aangelogen, want tientallen mannen lopen met kruiwagens de kerk in en uit om spullen naar de containers te brengen. Mankracht genoeg, zo lijkt.

Tussen de vrachtwagens staat een groep krakers wat te hangen. Ze zijn door de resterende bewoners van de kerk opgetrommeld om te komen helpen, maar mogen de kerk niet in. “En dus kunnen we niets doen”, zeggen ze. Woordvoerder van de krakers Daniël is verbolgen over het feit dat SWN de afspraak niet is nagekomen. “En dat terwijl we in samenspraak hadden besloten vrijdag te gaan. Nu hangt er ronduit een gespannen sfeer. Dat is jammer”, vindt hij.

Gevloek klinkt als Elmar Stolk één van z’n honderden kunstwerken naar buiten draagt en dat laat vallen. “Dat komt er nou van”, roept hij verbolgen. “Breda heeft er weer een zwerver bij.”

Foto's van de ontruiming.

Interview met Elmar Stolk