Afbeelding

Heilig Hartkerk: Wat nu?

Economie

BOEIMEER – De eigenaar van de kerk aan de Baronielaan, Stichting Woonzorg Nederland (SWN), zette vorige week na goedkeuring van de rechtbank de krakers die het pand bewoonden op straat. Maar wat staat nu te gebeuren?

Restauratie
De wooncorporatie had in een kort geding geëist dat de bewoners de kerk moesten verlaten. Zolang de krakers aanwezig waren lag het werk wegens veiligheidsredenen stil, meldde SWN. De werkzaamheden aan de gevel en toren van de Heilig Hartkerk zijn inmiddels hervat.

Uitspraak rechter
Hebben de krakers nog een kans terug te keren? In theorie wel. Er loopt nog een rechtszaak. Eind april volgt de uitspraak.

Discussie schip
Waarom willen de krakers niet weg? Ze vrezen dat SWN het schip van de kerk gaat slopen. De krakers wijzen in dat opzicht op de monumentale status van de Heilig hartkerk. De eigenaar is altijd duidelijk geweest over zijn plannen. De corporatie ziet niets in een complete restauratie van de kerk. Dat is niet rendabel meent SWN.

Haalbaarheidsonderzoek
Wat is het standpunt van de gemeente? Het stadsbestuur gaf deze week aan niet zomaar akkoord te gaan met de sloop van het gebouw. Daarom komt er nu een haalbaarheidsonderzoek, wat inzicht moet geven wat de mogelijkheden zijn.

Toekomst
Ergens heeft Woonzorg wel gelijk dat ze geen trek hebben om de gehele kerk op te knappen. De eigenaar heeft vaker gezegd open te staan het gebouw van hand te doen. Maar een gegadigde heeft zich nooit gemeld. Het kost alleen al een fors bedrag om het pand op te kalefateren. Buiten dat is het lastig om de kerk een rendabele bestemming te geven. En ook de gemeente wil en kan geen investeren doen. Hoogstwaarschijnlijk zullen straks achter de gevel nieuwe seniorenwoningen verrijzen. Precies zoals SWN het wil.