foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Eerste kandidaten WTC-club dienen zich aan

Economie

BREDA – De eerste stap richting het opzetten van een WTC-business club in Breda is gezet. Dinsdag kwam een twintigtal belangstellenden samen bij de Kamer van Koophandel.

Volgens Martin Verwoert directeur van projectontwikkelaar IPMMC Vastgoed was de bijeenkomst vooral bedoeld om te peilen wat Breda, de regio en de World Trade Centre-organisatie voor elkaar kunnen beteken.

“Het gaat om wat voor toegevoegde waarde de regio zuidwest-Nederland voor het WTC kan hebben. En andersom natuurlijk. Daarom zijn we op zoek naar kandidaten die samen met ons de basis gaan leggen voor de komst van een WTC-filiaal in Breda’, aldus Verwoert.

Om die reden toog WTC-topman Rolf Draak gisteren naar Breda. “Hij heeft goed verwoord wat het WTC inhoudt. Het gaat vaak niet om het gebouw. De schil, maar om de software. Het WTC is een label. Een formule die staat voor hoog kwalitatieve ondernemingen. Al worden ook eisen gesteld aan het kantoorgebouw op zich”, meent Verwoert.

De WTC-organisatie geeft maar eenmaal een licentie voor de regio weg en daarvoor moeten locatie en omgeving wel aan een aantal eisen voldoen. Met de komst van Via Breda, waaronder het nieuwe station en de hoge kwaliteit die de gemeente eist bij de ontwikkeling van het gebied is Breda een goede kandidaat. Ook dat beseft Verwoert.

Naast Draak van de WTC en de man van IPMMC waren afvaardigingen van onder andere de gemeente, de BRIM, de Internationale School Breda, de NHTV, Avans, de KvK, Rewin en diverse bedrijven aanwezig.

“Wij kijken zelf vooral naar internationaal opererende bedrijven, maar het belangrijkste bij het opzetten van een WTC is dat het plan breed wordt gedragen. Ik hoop dat we binnen drie maanden het een ander hebben uitgewerkt. Dat leggen we dan voor aan de kandidaten en moeten we een bestuur vormen. Daarvoor hebben tijd zo’n driekwart jaar de tijd”, legt de directeur van IPMMC uit.

Verwoert zegt dat de daadwerkelijke bouw nooit start voordat het nieuwe station open is. “Je kan niet maken om in een bouwput te zitten. De volgende vraag is wanneer de grond wordt uitgegeven, Wanneer kunnen we die werven?”