Ongeveer 50 mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando zijn woensdagmiddag onderscheiden. foto Jelle Willers
Ongeveer 50 mannen en vrouwen van het Defensie Helikopter Commando zijn woensdagmiddag onderscheiden. foto Jelle Willers

Onderscheiden kapitein: ‘Morgen weer terug’

Nieuws

BREDA/GILZE-RIJEN – Kapitein Dominique* van het Defensie Helikopter Commando (DHC) was één van de militairen die woensdagmiddag werd onderscheiden voor haar optreden in Afghanistan voor de ‘International Security and Assistance Force’. “Het insigne is de erkenning voor wat je daar hebt gedaan”, volgens een blije helikopterpilote.

Ze was wat verlaat omdat ze met nog een paar anderen met Pieter van Vollenhoven een praatje mocht maken. “Wat een aardige man is dat zeg”, zegt ze bijna verbaasd. Pieter van Vollenhoven heeft zelf ook de vliegeropleiding gevolgd vertelt een voorlichtster van Defensie, wat uitmondt in een gesprek waar de vliegtermen je om de oren vliegen.

Beschieting
Niet alleen het vakjargon vliegt hier, de kapitein zelf heeft – natuurlijk – ook gevlogen. En hoe. “Wij werden geraakt door iemand die ons op de grond stond te beschieten. Het is echt een toevalstrefer geweest, een 'lucky shot'. Hij raakte een vitaal deel van de heli. We konden ongeveer nog twaalf minuten in de lucht blijven.”

“Daarna moesten we de kist aan de grond zetten. Een echt goede landing was het niet, maar we hebben iedereen veilig weten neer te zetten.” Door de geoefendheid van de helikopterbemanning en ook haar inzet is het allemaal goed gegaan en daarvoor is ze ook beloond met het gevechtsinsigne.

Afghanistan
Dominique is al eerder in Afghanistan geweest voor een militaire missie. Toch zou ze zo weer teruggaan. “Morgen al”, antwoordt ze zonder twijfel. “Hier train je al die jaren voor, om het daar uit te voeren. Als dat kan is het echt kicken, je bent er voor het echie.”

Zij had zich het land anders voorgesteld. “Je gaat echt driehonderd jaar terug in de tijd. Veel mensen leven daar nog heel primitief. In sommige bergdorpjes keken ze ons ook raar aan, maar over het algemeen zijn de mensen wel aan onze aanwezigheid gewend”, legt Dominique uit.

Over hoe het daar verder was, is ze simpel. “Warm.” Met een lach kijkt ze even snel naar de grijze lucht boven de luchtmachtbasis van Gilze-Rijen. “Maar ook interessant en spannend”, voegt ze er snel aan toe. “Ik vind het leuk om te doen.”

Ook al vindt ze het 'kicken' en zou ze graag weer worden uitgezonden, op het moment is ze druk in Nederland. Met familie op de foto voor haar 'kist' de Cougar en daarna een lekker bordje nasi eten in de laatste hangar, gezellig met de rest van haar collega's.

* Wegens veiligheidsredenen wordt Dominique’s achternaam niet genoemd.