Sommige NAC-spelers zijn al even onnavolgbaar op het doek als op het veld. foto Jelle Willers
Sommige NAC-spelers zijn al even onnavolgbaar op het doek als op het veld. foto Jelle Willers

Selectie NAC kliedert op hoofdveld (video)

NAC

STEENAKKER – In plaats van met een bal, mochten de spelers en de staf met kwasten spelen. Voor Red NAC hebben zij vrijdagmiddag in het Rat Verlegh-stadion schilderijen gemaakt. Deze worden op de benefietavond (13 mei) geveild. Sommige spelers gaven al aan dat hun werk miljoenen op zou halen.

Niet de schildersezels langs de kant maar het veld in het stadion is het eerste wat de spelers opvalt. Dolgraag willen ze op het veld spelen. “Heel het seizoen hebben wij de slechtste grasmat van de eredivisie en dan in de laatste ronden, wanneer wij niet hoeven te spelen, ligt ‘ie er perfect bij”, aldus Jelle ten Rouwelaar.

Toch ligt de focus vandaag op schilderen. Als Leonardo aan komt wandelen, geeft hij ook meteen aan dat hij er geen zin in heeft: “Ik ben alleen goed in voetballen.” Desondanks brengt Leo zijn creativiteit uiteindelijk met veel plezier op het doek. Met een paar schijnbewegingen heeft hij zijn doek al snel dubbel gedekt. En inderdaad: meer talent voor voetballen, al zullen de fans daar dit seizoen wellicht anders over denken.

Het kunstenaarsechtpaar Frank en Karin Roks van 2CREA8 begeleidt de spelersgroep. Frank vertelt de groep van tevoren wat de bedoeling is. “Ik heb van iedereen de favoriete kleur gevraagd en het sterrenbeeld. Het idee is dat je je sterrenbeeld gaat schilderen, zo abstract mogelijk.”

Sommige jongens gaan fanatiek te werk en met veel passie. Sommigen laten zien dat ze niet alleen kunnen voetballen, anderen wat minder. Als Jimmy van Fessem langs het doek van Leo loopt, is het enige wat hij te zeggen heeft ‘Wat een pannenkoek.’

De jongens zijn relaxed, lachen om elkaars creaties en proberen elkaar ervan te overtuigen dat het kunst is wat zij maken. Fouad Idabdelhay is hier duidelijk over: “Kunst is voor gekken.” Ook Ten Rouwelaar is hier duidelijk over: “Niemand heeft verstand van kunst.” Geconcentreerd gaat hij met het puntje van zijn tong uit zijn mond weer verder.

De spelers in actie: