Een verregende Koninginnedag in het Valkenberg foto Fieke van Doremalen
Een verregende Koninginnedag in het Valkenberg foto Fieke van Doremalen

Koninginnedag: wat gaan we doen?

Cultuur

BREDA – Koninginnenacht, Koninginnedag, rommelmarkten, muziek, waar gaan we heen dit jaar? Met allerhande activiteiten moet je zo onderhand een heuse planning maken. Om zeurende kinderen, vrouwen of mannen te voorkomen, hier alvast een overzicht van wat zich afspeelt in Breda en omstreken op Koninginnedag 2011.

Queensnight
De avond vóór koningin Juliana’s verjaardag is net zo goed reden voor een feestje. Zo wordt in Theater Dinersalon De Avenue de succesvolle 80’s&90’s Party voortgezet met als thema Dancing Queen. Bent u dus niet schuw voor een dansje met moves uit de oude doos, ga dan vanaf tien uur ’s avonds naar De Avenue aan de Waterstraat.

Voor diegenen die de jaren tachtig en negentig-moves wat minder onder de knie hebben, kunnen naar de Mezz. Daar wordt namelijk Queensnight Madness georganiseerd. Daar kan je los op de beats van de Portugezen The Advent (Cisco Ferreira) en Industrialyzer (Ricardo Rodriguez) die een live-set zullen spelen, eveneens vanaf tien uur ’s avonds.

The day after the night before
Beetje uitgebrakt van de avond? Dan kun je op tijd je bed uit (tussen negen uur en half tien bent u welkom) om op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) de Buitengewone Vlaggenparade bij te wonen.

Op dat moment wordt het appèl afgenomen bij de cadetten en worden de vlaggen gehesen met muzikale ondersteuning van de Nassau Harmonie Breda en het Cadetten Tambours Corps. Zij spelen het overbekende Wilhelmus (oefenen!) en het Bredase volkslied.

Wanneer het weer het ook nog eens toelaat – wat het waarschijnlijk wel doet – zal een aantal parachutisten op het sportveld van de KMA landen waarna iedereen uitgenodigd wordt voor een kopje koffie en een plakje cake op de binnenplaats van het Kasteel.

Markt
Wat is Koninginnedag zonder markten? Na de koffie op de KMA kun je meteen naar het Valkenberg lopen, daar wordt een vrijmarkt georganiseerd. Maar niet iedereen mag hier zijn waar verkopen, sterker nog: alleen kinderen tot en met ongeveer zeventien jaar mogen hier staan.

Rondje door het park Valkenberg gedaan? Dan kun je weer richting het Kasteelplein waar een hoop hobbyisten je enthousiast proberen te maken voor hun hobby. Iets verderop staat wel een heel bijzondere groep hobbyisten: de modelbouwers. Hier tonen zij hun werken die soms ook nog kunnen varen/rijden/vliegen.

In de wijk Blauwe Kei is zelfs een heuse Vlaamse Markt opgezet. Ook Prinsenbeek weet van deze oranje dag een feestje te maken. Met maar liefst drie dagen aan feestvreugd in Park Over-Bos weet de organisatie het behoorlijk op te rekken. Vrijdagavond staat er een foute avond gepland, de volgende dag markt en die dag erna nog een jaarmarkt.

Maestro, muziek!
Wat ook zeker niet mag ontbreken deze dag, is muziek. De kapellen en symfonieën trekken hun instrumenten uit de kast, maar ook de tranentrekkende zangers en zangeressen en bands geven acte de présence.

Kortom: er is genoeg te doen. Vergeet in ieder geval geen geld mee te nemen voor de vele ondernemers of anders voor een drankje op het terras.