http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/48783/2011-05-02/wind-gooit-roet-het-eten-voor-torenspits-kerkfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/cultuur/48783/2011-05-02/wind-gooit-roet-het-eten-voor-torenspits-kerkfoto Erik Eggens

Wind gooit roet in het eten voor torenspits

Cultuur

BOEIMEER – De hard wind zorgt er voor dat de torenspits nog niet van de kerk kan worden gehaald. Ook moeten er nog enkele balken worden doorgezaagd voordat de Heilig Hartkerk aan de Baronielaan kan worden onthoofd.

Het zit de kerk niet mee. De spits zou eigenlijk al om half twee maandagmiddag de grond bereiken, maar het duurde allemaal langer. De balken die de toren op de plaats houden, zijn, ondanks hun lange staat van dienst, nog steeds hardnekkig.

Ingrid Bottse van kerk-eigenaar Woonzorg Nederland weet niet zeker of de spits er vandaag al af gaat. “Het doel is vandaag en we proberen alles om dat te behalen”, zegt ze. “Maar we zijn afhankelijk van het weer. Ook de harde wind moet eerst gaan liggen.”

Ruim voor half twee trok een aantal bewoners van de Baronielaan er al op uit om te kijken wat er stond te gebeuren. Maar om drie uur stond de spits nog steeds niet in de voortuin van het godshuis. Wel kregen Baronielaan-bewoners een brief van de wooncorporatie over wat er maandag stond te gebeuren.

Als de spits er eenmaal vanaf is, ontmantelt de corporatie de steiger die al jaren tegen de kerk aanstaat. Die wordt vervangen door een kleinere werksteiger. Volgend jaar, na de restauratiewerkzaamheden, wordt de spits weer op de oorspronkelijke positie getakeld. Maar eerst moet ‘ie nog naar beneden.