Job Cohen bezoekt de Haagse beemden en Teamplay@NAC. foto Thaddeuz
Job Cohen bezoekt de Haagse beemden en Teamplay@NAC. foto Thaddeuz

Cohen vindt buurtpreventie spannend project

Nieuws

HAAGSE BEEMDEN – Aandachtig luisterend, af en toe een vraag stellend zat Job Cohen (PvdA) vrijdagochtend in het wijkkantoor van Singelveste AlleeWonen aan de Katerdonk. Hij werd hier door onder andere de coördinator buurtpreventie ingelicht over wat de buurtpreventie inhoudt en wat het voor de Haagse Beemden betekent.

Het belangrijkste doel van dit werkbezoek was dat Cohen werd verteld wat zoiets als een buurtpreventie met een wijk doet. Kernwoorden die hierbij vielen waren ‘sociale cohesie’ en ‘veiligheid’. Toen de buurtcontactpersonen aan het woord kwamen, was de PvdA-voorman vooral benieuwd naar waarom de mannen zich hadden aangemeld.

Maar voordat de ‘mannen uit het veld’ hun zegje konden doen, vertelde de directeur van Singelveste AlleeWonen over de wijk Haagse Beemden en hoe die ontstaan is. Hierbij komt vooral het jeugdige karakter dat de wijk heeft (één derde van de jongeren woont in de Beemden).

Hierop kon Ad Brekoo van de wijkraad Bekom mooi aansluiten met zijn verhaal over het jeugdhonk dat er uiteindelijk niet meer komt. Toch was het bezoek meer gericht op de buurtpreventie. De enige link die daarmee gelegd kon worden, is dat jongeren een plek nodig hebben zodat ze geen rotzooi gaan trappen.

Cohen, die bekend staat om zijn pro-multicultihouding, vroeg zich op een gegeven moment hoe het, in een gemêleerde wijk als de Haagse Beemden, mogelijk kon zijn dat alle mensen die op dat moment in het gesprek betrokken waren, blank en mannelijk waren. Chris Aarts, de coördinator preventie, legde uit dat dit niet gold voor de buurtcontactpersonen.

Wanneer het gesprek zich richt op de contactpersonen, wordt de angst uitgesproken dat de komst van de buurtpreventie, de wijkagent overbodig maakt. De oud-burgemeester van Amsterdam beaamt dit en geeft aan dat uiteindelijk die wijkagent verdwijnt en in de vorm van de contactpersonen wordt overgenomen. En die worden uiteindelijk weer politie.

Ondanks de input die Cohen gaf, is het de vraag of hij dit kan gaan gebruiken in zijn landelijke politieke speerpunten. De aanwezigen van de wijk dachten na afloop van niet. De PvdA’er was intussen alweer onderweg naar het NAC-stadion waar hij Teamplay@NAC zou bekijken. Na een hartelijke groet, nam hij nog een worstenbroodje en ging hij door.