De laatste thuiswedstrijd van NAC stond in het teken van afscheid en collecte voor Red NAC. foto Peter Visser
De laatste thuiswedstrijd van NAC stond in het teken van afscheid en collecte voor Red NAC. foto Peter Visser

Penders: de steunpilaar van NAC

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag aanvoerder Rob Penders.

De oude rot van het team had aangegeven dit seizoen een punt achter zijn carrière als profvoetballer te zetten. Hij kreeg steeds meer moeite met spelen en gaf aan dat zijn lichaam het niet meer aan kan. Dat zijn lichaam dit jaar op de proef zou worden gesteld, bleek wel uit de voorbereiding.

Het werd zwaar, Penders gaf zelf al aan dat hij het niet lang zou uithouden. Vorig seizoen twijfelde hij al of hij nog een keer de Parel van het Zuiden zou aanvoeren. Dat heeft hij uiteindelijk toch gedaan, ondanks zijn afbouwende lichaam.

Mede dankzij het gegeven dat NAC nog aanspraak op de beker zou kunnen maken, heeft de aanvoerder over de streep getrokken. Toch gooide Ajax roet in het eten; in de kwartfinale werd NAC afgeserveerd met 4-1. En nu, aan het einde van het seizoen, blijkt dat NAC helemaal nergens meer voor speelt, wat jammer is voor een clubicoon als Rob Penders.

Hij gaf aan dat het mede door de malaise binnen de club het op het veld ook niet helemaal lekker liep. Maar dat mocht volgens de verdediger niks afdoen op de prestaties. Helaas gebeurde dit wel.

In de wedstrijd tegen Excelsior zei Ali Boussaboun over die avond dat het nergens op sloeg wat ze vertoonden en dat ze zich moesten schamen. “Ten opzichte van het publiek én Rob Penders. Het is triest dat we hem zo zijn laatste ‘Avondje NAC’ hebben geboden.”

En ook de laatste thuiswedstrijd, waar naast de oude rot ook het afscheid van Joonas Kolkka, Csaba Féher en in mindere mate van Ferne Snoyl en Fouad Idabdelhay zou worden gevierd, eindigde niet zoals ze wilden.

In een interview met de NOS gaf hij aan dat het afscheid ‘niet helemaal’ succesvol was. Al gaat Penders niet helemaal weg bij NAC; de man die tegen Roda JC zijn vierhonderdste wedstrijd in het betaald voetbal, gaat volgend jaar aan de slag naast Nebosja Gudelj als trainer van de A1.

Ondanks het ietwat mislukte seizoen kan de rots in de branding, Mister NAC, een NAC’er in hart en nieren terugkijken op twaalf prachtige jaren in Breda met als hoogtepunt Europees voetbal.