foto Ilse Lukken
foto Ilse Lukken

Busselaar: Als bedrijvendokter meteen aan de bak

NAC

Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: Ed Busselaar.

Zo’n beetje het eerste dat hij naar zijn hoofd kreeg toen zijn naam circuleerde, was Willem II’er. Overigens leidde het noemen van zijn naam in Breda, tot grotere ophef in Tilburg, maar dat terzijde.

Ed Busselaar, puinruimer bij NAC. In februari trad hij aan. De voorgeschiedenis was er een waar je als puinruimer, bedrijvendokter of crisismanager je vingers bij aflikt. Lijken uit de kast, onderlinge onenigheid en allerhande partijen die met elkaar overhoop liggen.

Ed Busselaar werd door het bestuur bereid gevonden de vacature van directeur in te vullen. Daarmee volgde hij interim-interim-directie Van As en Reijn op, die weer de opvolgers waren van Bernard Ouwerkerk, die weer tijdelijk waarnam voor de zieke Theo Mommers.

Busselaar ging meteen aan de slag, riep alle geldschieters en schuldeisers bijelkaar en maakte een saneringsplan, waarbij NAC meer dan een miljoen moest inzamelen voor het einde van het seizoen. Een maand na zijn aantreden gaf Busselaar toelichting op wat hij aantrof. Een citaat gaf duidelijk aan hoe de vlag er voor hing. “NAC kampt met een acuut liquiditeitsprobleem en dan ben je afhankelijk van anderen.”

Dat was eind maart. Inmiddels is Busselaar zes weken verder en werd al duidelijk wat dat betekende. De belastingdienst bleek een van de ‘anderen’. De dienst probeerde allereerst beslag te leggen op de televisiegelden bij de gemeente, daarmee NAC potentieel met een hogere huurachterstand opzadelend. Toen dat niet lukte verschoof de dienst haar aandacht weer naar NAC. Dat kreeg te horen dat gelden die projectontwikkelaar HEJA naar NAC gaat overmaken rechtstreeks naar de belasting gaan. Wat dit voor liquiditeitspositie van de club gaat betekenen, is vooralsnog niet duidelijk.

Het stelde Busselaar weer voor nieuwe uitdagingen. Uitdagingen die hij ook de supporters in het vooruitzicht stelde. Want de geelzwarte fans moesten ook vier ton inzamelen voor het eind van het seizoen. Begin mei stond de teller op ruim twee ton.

Over twee weken is Busselaar drie maanden bezig. Tekort om te zeggen of zijn missie is geslaagd. Daarvoor zijn er nog teveel vraagtekens bij NAC. Zeker is wel, dat zijn werk er nog lang niet opzit.