Europese sprookje duurt voort na 3-1-zege op Polonia

NAC

BREDA - Spelers en supporters van NAC kunnen vrijdag in spanning plaatsnemen achter de computer voor de loting van de volgende Europa League-ronde. Het balletje van NAC wordt dan omringd door dat van vermaarde clubs als AS Roma, HSV, Valencia en PSV. Door de 3-1-zege van donderdagavond op Polonia Warschau verzekerden de Bredanaars zich van een aantrekkelijk tweeluik.

>>Fotoalbum NAC Breda - Polonia Warsawa

Daardoor lijkt het seizoen, een tikje gechargeerd wellicht, al te slagen voor de eredivisie zijn tweede speelronde ingaat. Het elftal van Robert Maaskant toont zich in Europa een volwassen en stugge opponent. De Bredanaars acteren hun rol van een door de wol geverfde Europese formatie met verve.

In beide duels met Polonia, in eigen land een titelkandidaat, behield NAC de rust in het spel en benutte het de spaarzame kansen die het kreeg. Het resultaat mag benoemd worden: NAC is bezig aan de beste Europese campagne in zijn clubgeschiedenis.

In 1967 overleefden de geelzwarten twee duels met Floriana uit Malta, waarna Cardiff City te sterk was. Dat was de laatste keer dat NAC verder kwam dan een ronde in Europa.

De 3-1-overwinning van donderdagavond kwam niettemin moeizaam tot stand. NAC had het negentig minuten zwaar tegen de lastige Poolse ploeg, die via Filip Ivanovski dicht bij een treffer was. In een periode waarin een voorsprong voor Polonia verdiend geweest was, kopte de handige spits op de paal. Na rust herhaalde hij dat kunststukje, tot opluchting van de 12.500 toeschouwers in het Rat Verlegh Stadion.

Matthew Amoah gaf zijn team na de 1-0-uitzege van vorige week nog wat meer lucht door uit een corner de openingstreffer aan te tekenen. De spits was bij de les toen Patrick Zwaanswijk de hoekschop voor de doelmond kopte. Amoah kegelde zijn vierde Europese doelpunt van dichtbij hard binnen. Daarmee schoot de spits zich daarmee de geschiedenisboeken in ten koste van NAC-coryfee Jacques Visschers. Het 68-jarige bestuurslid was tot donderdagavond de Europese clubtopscorer van de vereniging met zijn drie treffers in 1967.

Op slag van rust maakte Anthony Lurling met een knappe actie vanaf de flank naar binnen de tweede treffer. De comfortabele voorsprong was echter geen juiste weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. Juist om die reden probeerden Gilissen en Zwaanswijk de puntjes op de i te zetten terwijl het spel stillag na de tweede goal. De coachende woorden veranderden weinig aan het spelbeeld. Wanneer NAC op de zwakke defensie drukte, was het gevaarlijk, maar in balbezit lieten de Polen zien heel behoorlijk te kunnen voetballen.

Ondanks aandringen kwamen de gasten echter niet verder dan de 2-1 van Ivanovski. Tien minuten voor tijd maakte Kees Kwakman aan elke twijfel een einde. Hij bekroonde een mooie passeeractie met een diagonaal schot in de onderhoek, waarna de loting wat NAC betreft kon beginnen.