Supportersraad NAC kan nog lang mee

NAC

BREDA – Clubraad NAC viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. Het adviesorgaan, bestaande uit supporters die zich op vrijwillige basis inzetten voor de club, heeft al verschillende wapenfeiten op haar naam staan, die de voetbalclub geen windeieren hebben gelegd.

Sinds de zomer van 1999 geeft de raad gevraagd en ongevraagd advies aan de club. Dat de bijdragen van de supporters daarbij van essentieel belang bleken te zijn, is inmidels wel duidelijk. In 2002, toen de Bredase voetbalclub op de rand van faillissement lag, werd er door het adviesorgaan een projectgroep opgesteld. Die projectgroep, bestaande uit vijf man, heeft toen samen met het bestuur van NAC en aangesloten sponsoren een voorstel ingediend bij de gemeente, die er vervolgens mee akkoord ging.

Van Fessem legt uit: “Het beleid dat NAC toen voerde was veel te ambitieus. Er werd geïnvesteerd in bv's die niets van doen hadden met de club of met voetbal. Het toezicht, zoals we dat nu kennen, was er toen nog helemaal niet.

Er is veel veranderd. Tegenwoordig loopt het niet meer zo ver uit de hand. Zo lang de financiële begroting van de club sluitend is, hoeft er niet eens gecontroleerd te worden door de KNVB en de Gemeente Breda. “Maar de Gemeente Breda is tegenwoordig pro-NAC. Ze ziet in dat NAC als faciliteit van Breda net zoveel voor de stad betekent als een groot theater”, zegt Van Fessem.

In 2012 bestaat NAC honderd jaar. Volgens Van Fessem kan er vanuit de club meer geïnvesteerd worden in verschillende zaken. “De jeugdopleiding kan zich verbeteren, daar mag veel meer aandacht naar uitgaan. Tevens moet het stadion dit jaar nog ruimte gaan bieden aan meer dan 18.000 bezoekers. Op de hoofdtribune komt ook extra ruimte. Duizend extra plaatsen moeten daar ruimte bieden voor de Bredase ondernemerssociëteit.”

Volgens van Fessem kan er tijdens de volgende zomerstop veel gedaan worden aan het stadion. Er worden dan langer geen wedstrijden gespeeld, aangezien het WK dan nog aan de gang is. “We verwachten dan wel veel te realiseren”, vertelt Van Fessem. NAC mag zich opmaken voor een groot feest. “Tot die tijd blijven we als supportersraad ons best doen. Het is en blijft toch ons kluppie, hè.”