foto Ilse Lukken
foto Ilse Lukken

‘NAC is eind september belastingschuldvrij’

NAC

STEENAKKER – NAC-directeur Ed Busselaar en de Belastingdienst hebben woensdag het betalingsvoorstel van de voetbalclub besproken. De 'bedrijvendokter' hoopt dat hiermee de problemen tot de verleden tijd behoren. Volgens Busselaar is bij een akkoord eind september alle belastingschuld betaald.

Hoeveel de totale belastingschuld bedraagt, wil Busselaar niet zeggen. Wel zegt hij dat na eigen uitzoekwerk het bedrag vijf a zes ton minder bedroeg dan de Belastingdienst in eerste instantie eiste. “Dat was toch een meevaller. Verder heb ik een voorstel gedaan aan de Belastingdienst en als we het met elkaar eens worden dan heeft NAC eind september geen belastingschuld meer. Dat betekent wel dat ik mij aan de gemaakte afspraak moet houden”, aldus Busselaar.

De directeur meent dat het vooral een vertrouwenskwestie is waar beide partijen uit moeten komen. Hij doelt met name op de in verleden niet nagekomen afspraken. “Dat vertrouwen moeten ze ons wel gunnen anders werkt het niet. We zitten met een liquiditeitsprobleem en zodoende kunnen we niet alle rekeningen tegelijk betalen. Dan is het niet fijn dat de belasting alles meteen wil pakken, maar wel begrijpelijk”, zegt de directeur.

Om dat probleem het hoofd te bieden zetten de externe financiers in overleg met NAC een stichting op. Op de rekening van die stichting is de 1,7 miljoen die zij stortten geparkeerd. Zodoende kan de Belastingdienst daar niet zomaar aanspraak op maken.

“De Belastingdienst was op haar beurt niet blij met deze zet. Ze stonden raar te kijken, maar na gesprekken hadden ze er wel begrip voor. Het is een reuze klus om NAC financieel weer op orde te krijgen. Dan moeten we de ruimte hebben om dat op te lossen”, meent Busselaar.

Dat de voetbalclub uit Breda de dienst geld is verschuldigd was al langer bekend. De belastingdienst probeerde dan ook diverse malen op verschillende wijzen geld te incasseren. Zo werd een poging gedaan de aan de gemeente Breda beloofde ECV-gelden naar zich toe te trekken. En vorige week werd bekend dat de belastingdienst aast op NAC-tegoeden van projectontwikkelaar Heja.