Jelle ten Rouwelaar. foto Peter Visser
Jelle ten Rouwelaar. foto Peter Visser

Ten Rouwelaar: held van het seizoen

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: Jelle ten Rouwelaar.

NAC heeft een hoop punten aan de Friese sluitpost te danken, meer hoeft er eigenlijk niet gezegd te worden. Dankzij uitstekend gespeelde wedstrijden en een aantal gestopte penalty’s (tegen het Franse Valenciennes en tegen VVV, Roda JC en FC Groningen) ging hij een roemloze afgang voor NAC tegen.

Mede dankzij zijn sterke voorkomen dit seizoen, werd hij voor de kwalificatieduels tegen Hongarije geselecteerd voor Oranje. Weliswaar als derde keeper, maar dat maakte hem niet zoveel uit. “Ik ben blij dat ik mijn gezicht kan laten zien.” Dat dit geholpen heeft, blijkt uit het feit dat hij nu in de voorselectie van Nederland zit.

Ondanks het feit dat hij zijn doel vaak schoonhield (87 reddingen in de eerste seizoenshelft), heeft hij ook vaak in het net moeten vissen. In diezelfde eerste helft van het seizoen, kreeg hij in zeven wedstrijden achttien doelpunten om zijn oren. Balen voor de beste man.

Ook over de financiële situatie bij NAC werd de rossige Fries niet blij. Hij verklaarde in november dat hij er naar verlangde dat er ‘een frisse wind moet gaan waaien door de club.’ Dat hij dit uit mocht spreken, betitelde zijn rol als spreekbuis maar weer. Hij werd ook steeds meer als zodanig naar voren geschoven binnen de selectie. Daardoor kon hij ook zijn vertrouwen in de trainers Karelse en Aandewiel bevestigen - die dat weer bij hem deden.

Misschien is het wel door zijn Friese nuchterheid dat hij de dingen benoemde zoals ze waren. Als ze als collectief slecht hadden gespeeld, liet hij dat weten, als hem naar zijn kansen bij Oranje werd gevraagd en of hij het niveau wel aan kon, was het antwoord ook duidelijk: “Het zal me m’n reet roesten.”

Er werd door het seizoen heen gespeculeerd over Ten Rouwelaar. Hij zou weggaan, een andere club die beter was. Volgens de doelman was hier voorlopig nog geen sprake van. “Ik geef NAC niet zomaar op. Ik heb een goede band met de supporters en NAC is een echte volksclub, dat past bij mij. Maar ik heb ook ambities. Ik ben zeker niet op zoek naar een andere werkgever, maar ik wil nog wel een keer bij een club spelen die structureel meespeelt om Europees voetbal.”

Nee, dat Jelle een prima seizoen heeft gedraaid is duidelijk. Het is alleen jammer dat dit niet tot uiting kwam in de ranglijst en dat de malaise bij NAC het toch voor een groot deel overschaduwde. Toch kan er met recht gezegd worden dat Jelle ten Rouwelaar de held van het seizoen is bij NAC.