De BP'ers (Bekende Prinsenbekenaren) stralen tijdens de prominentenkoers van de Ronde van Prinsenbeek. foto Jorgen Janssens
De BP'ers (Bekende Prinsenbekenaren) stralen tijdens de prominentenkoers van de Ronde van Prinsenbeek. foto Jorgen Janssens

Ik fiets voor NAC, jij fietst voor NAC

NAC

STEENAKKER – Het Rat Verleghstadion is aankomende zaterdag de start- en finishplaats van de wielerronde Vacansoleil4Challenge. En dit is niet zomaar een ‘rondje rond het stadion’, nee, er wordt geld voor NAC mee ingezameld.

Initiator van dit alles is Bram Dames die samen met zijn vriend Lodewijk een ideetje kreeg. “We houden allebei erg van fietsen en dit is een leuk dingetje om ernaast te doen”, vertelt Dames. Het idee voor een recreatieve toertocht was toen snel gemaakt, dus werd er contact gelegd met Red NAC, het supportersinitiatief om vier ton voor NAC bij elkaar te schrapen.

Die zijn weer met Vacansoleil, dat ook een wielerteam sponsort, gaan praten over dit idee. Daar is de ‘koers’ begonnen. Stephan van der Zwan van de wielerwebsite Wielerland.nl, die eveneens achter het geheel zitten, verwacht zaterdag veel daginschrijvingen. Volgens Dames hadden ze er maandag nog maar vijftien.

“Tot nu toe hebben we ongeveer 1500 inschrijvingen, maar ik denk omdat het lekker weer wordt dat er nog meer mensen zich aanmelden.” Mensen die mee willen rijden op de dertig, zestig, 120 of 160 kilometer moeten 35 euro betalen. Tot nu toe heeft ongeveer de helft zich ingeschreven voor de 120 kilometer.

“Als er fietsers uit de buurt komen, gaat er een tientje naar NAC. Dat we dit niet voor alle deelnemers doen, is omdat het anders financieel niet haalbaar is”, legt Van der Zwan uit. “En daarbij is er pas heel laat gestart met dit initiatief, vorige week donderdag.” Mede door die late start is er geen Kidschallenge, die in andere Vacansoleil4Challenges wel wordt verreden.

Wat de tochten wel hebben, zijn een aantal bekende Nederlanders. Van der Zwan: “Wij hebben een zogenaamd sterrenteam en daarvoor komen overmorgen bijvoorbeeld Frits Barend, Bas Muijs (GTST – red.) en Sander Janson (Campinglife – red.) trainen voor de Alpe d‘Huzes in Breda.”

Natuurlijk is het leuk om de BN’ers te zien ploeteren op de tweewieler, maar het loont voor de deelnemer ook zeker de moeite mee te spinten voor een podiumplek. “Voor de winnaars zijn er een aantal leuke prijsjes beschikbaar”, vertelt de Wielerlandman. “Maar belangrijker: NAC en ook het promoten van de wielersport.”

Initiator Bram Dames, die zelf ook meefietst, sluit zich hierbij aan. “Ik verwacht niet dat we bakken geld gaan binnenhalen, maar elke euro, elk kwartje dat de deelnemers per kilometer gesponsord krijgen door zelf verworven sponsors, is welkom.”