Afbeelding

Tegen de stroom in met koffiekraam

Economie weekmarkt

BREDA – Geluiden, zoals dat de weekmarkt zijn langste tijd heeft gehad, zijn regelmatig te horen. Toch zijn de twee Avans studenten Marlon van Dam en Maikel Kocx een andere mening toegedaan. Zij waagden een sprong in het diepe en staan wekelijks met hun kraam met koffiespecialiteiten tussen groenteboer en bakker.

Een keer per week op de zaterdag staan de twee om zeven uur op en maken zich klaar voor een dagje markt. Van Dam en Kocx kozen niet zomaar voor de weekmarkt aan de Vijverstraat. Volgens hun past hun product precies bij het publiek dat daar komt.

“We verkopen een luxe artikel en daar zit een prijskaartje aan vast”, zegt Kocx. “We hebben het ook geprobeerd aan de Haagweg, maar daar komen andere mensen op af. Hier zie je dat mensen speciaal terugkomen om bij ons koffie te kopen”, vult Van Dam hem aan.

De jonge ondernemers verkopen diverse soorten koffiebonen uit verschillende windstreken. Verder hebben ze drie eigen samengestelde melanges in de verkoop. Ook leveren ze aan horecagelegenheden zoals restaurant De Drie Vrienden.

De twee koffieliefhebbers zijn bekend met de teruggang van de weekmarkten. Al zien zij dat het ook anders kan. Ze gelden zelf als voorbeeld. Een nieuw product zorgt voor meer leven.

“De eerste drie maanden moeten mensen je zien staan. Daarna pas komt het vertrouwen. Dan gaan ze je product eerst een keer proberen. Nu hebben we vaste klanten die elke week terugkomen”, zegt Kocx.

Van Dam en Koxc hadden altijd al in hun hoofd zitten ooit iets samen op te starten. In september vorig jaar was het zover en zijn ze met hun bedrijf gestart. Maar het is nog niet zo dat ze van de verkoop kunnen leven. Beiden zitten op school. Van Dam studeert Social Work en Kocx Fysiotherapie en hebben daarnaast een bijbaantje.

“We kunnen nog niet stoppen met school”, zegt Van Dam met een glimlach. “We kunnen er niet van leven. Dus werk ik ook als schoonmaker. Maikel is verpleegkundige. We zijn in een moeilijke tijd begonnen, maar we geloven in de toekomst. We nodigen iedereen uit om zaterdag 28 mei gratis te komen proeven.”