NAC verloor zaterdag 19 maart met 0-1 van Groningen. foto Peter Visser
NAC verloor zaterdag 19 maart met 0-1 van Groningen. foto Peter Visser

NAC-supporter riskeert relatie en baan voor club

NAC

STEENAKKER – Toen de supporters werd verteld dat er nog vier ton moest worden opgehaald om hun geliefde NAC uit de brand te helpen, werd in één avond een stichting uit de grond gestampt. Een kleine twee maanden later heeft de stichting Red NAC al bijna 320 duizend euro opgehaald. Tijd om de balans op te maken.

Het supportershonk in toren drie (het dichtst bij het spoor) van het Rat Verleghstadion is gebombardeerd tot hoofdkwartier van Red NAC. In de ruimte liggen her en der opgerolde spandoeken en spuitbussen, nog van de laatste thuiswedstrijd.

'Sorry voor de rotzooi' verontschuldigen Martijn Koks en Leon Deckers zich. Deze twee heren zijn door een natuurlijk proces de leiders van Red NAC geworden."Er wordt hier in ieder geval geleefd", zegt Deckers lachend. Daarbij vertelt hij over de deur achter het barretje dat ingetrapt moest worden om de collectebussen te bevrijden zodat ze konden worden gebruikt.

Tijd..
“De eerste twee weken hebben we hier wel elke avond gezeten om alles te regelen. Dat is uiteindelijk een geoliede machine gebleken”, vertelt Deckers, die tevens als woordvoerder fungeert. Martijn Koks vult dit aan: “We werkten wel zeventien, achttien uur per dag. Mag jij uitmaken waar de grens tussen voor je baas werken en voor NAC werken lag.”

Dat er geen NAC-supporters op straat zijn beland of relaties zijn gesprongen door hun toewijding voor NAC en het lagere pitje op het werk dan wel bij vrouwlief, mag een wonder heten. Koks: “We hebben de grenzen van het toelaatbare zeker getart. We moesten elkaar af en toe echt zeggen: ‘Ga nou eens naar huis, kijken hoe het daar is.’”

..is geld
Toch heeft al dat harde werken en weinig thuis zijn iets moois opgeleverd. Het geld dat is opgehaald met de vele initiatieven, daar zijn de heren trots op. “Dat bedrijven als de Emté en Sligro evenals de McDonald’s en Autotaalglas, die meteen vijfduizend euro doneerden, ons wilden helpen is geweldig”, vertelt Koks.

Absoluut hoogtepunt vinden de twee de verbroedering tussen supporters onderling. “De eerste week dat alles bij elkaar kwam, supporters die elkaar niet kenden gingen samenwerken”, aldus de enthousiaste woordvoerder. “In het geelzwarte weekend kwam dit mooi tot uiting: het leek wel een mierennest. Iedereen liep door elkaar, maar wist wel wie wat deed.”

“Het mooiste is wel dat de supporters het meeste geld hebben opgehaald”, weet medeorganisator Koks te vertellen. “We hadden verwacht dat de sponsors wel het meeste in zouden brengen.” “Niet alleen uit de stichting komen veel goede ideeën, ook uit de supporters zelf”, vult Deckers aan.

Eind in zicht
Er is nog tachtigduizend euro te gaan, maar het duo denkt dit wel binnen te kunnen halen. Op waarschijnlijk de open dag van NAC, komt er een zogenaamde koeschijtwedstrijd. Daarbij wordt het veld in 7500 vierkante meters verdeeld en loopt er een koe rond. Mensen kunnen een vak kopen waar zij denken dat de koe zal ‘schijten.’ Hier hopen ze een paar duizend euro mee op te halen.

Ook voor de oefenwedstrijden tegen amateurclubs ligt nog wat leuks op de planken. Zo heeft TSC een viparrangement aangeboden voor de wedstrijd tegen NAC en gaat de helft van de kaartprijs van de wedstrijd tegen VV Zundert op 2 juli naar Red NAC. “Echte voetballiefhebbers willen niet dat NAC vergaat”, besluit Deckers.