De kinderen keken en luisterden niet alleen naar de jazzmuziek, ook mochten zij er aan meedoen. Jelle Willers
De kinderen keken en luisterden niet alleen naar de jazzmuziek, ook mochten zij er aan meedoen. Jelle Willers

Kinderen beleven jazz vol enthousiasme

Cultuur

CENTRUM - Bijna tweehonderd leerlingen uit groep zeven van verschillende basisscholen luisterden, keken en deden mee met het Jazzproject in de Nieuwe Veste. Een negenkoppige band liet zien dat jazz alles behalve oud is.

De theaterzaal van de Nieuwe Veste zindert van de energie die de kinderen en de band geven. Ze steken elkaar ook telkens weer met nieuw enthousiasme aan, minuut na minuut, een uur lang. Het project staat in het teken om de kinderen kennis te laten maken met het fenomeen jazz.

Volgens bestuurslid en woordvoerder Bart Wouters waren er enorm veel aanmeldingen van scholen. “We moesten er wel een aantal afzeggen helaas.” Wat dit miniconcert zo leuk maakt, is dat de leerlingen niet alleen horen wat de muziek inhoudt, maar er ook aan kunnen meedoen.

“Na de aanmelding gaan de klassen aan de slag met lesmateriaal”, legt Wouters uit. “De kinderen kunnen de liedjes oefenen, instrumenten kunnen worden gemaakt en natuurlijk kan de muziek worden ontdekt.”

En dat doen de kinderen ook. Als de ‘grand marshall’ vraagt of er een aantal het podium op willen komen om het ingestudeerde dansje mee te doen, ontploft de zaal bijna. Alle kinderen willen wel mee doen. Uiteindelijk heeft de man genoeg kinderen op het podium om het nummer uit te voeren, waarbij de rest van de zaal ook meedanst voor hun stoel.

“Dit staat helemaal los van het Jazz Festival”, vertelt de woordvoerder. “Het enige dat het festival ermee te maken heeft, is dat het dit project ondersteunt. Toch is het een goede opwarmer voor het festival.”

Als de ‘grand marshall’ even later de kinderen met een instrument op het podium vraagt, lijkt de zaal wel leeg te lopen naar de verhoging. Als dan de voltallige ‘drumband’ erop staat, kan er los worden gegaan op ‘Oh When The Saints.’ Bij de drumsolo slaan sommigen zo hard op hun trommel van papier en karton, dat de stokken ervan breken.

Wanneer de hyperactieve kinderen de zaal hebben verlaten, komen bandleden en organisatie bij elkaar met een grote glimlach. Het is goed gegaan. Nu eerst lunchen en dan nog een show.