Impressie van de nieuwe Stationslaan
Impressie van de nieuwe Stationslaan

'Meer geld voor fietsdoorgang onder nieuw station'

Economie

CENTRUM – Ondanks wat haken en ogen aan de nieuwe Stationslaan en de OV-Terminal, ging de gemeenteraad dinsdag unaniem akkoord met de plannen voor de projecten.

Unaniem was de raad dit keer in een amendement dat moet er voor zorgen dat de er in de voorjaarsnota geld apart wordt gezet zodat fietsen in de tunnel onder het station mogelijk maakt, zogenaamde interwijkverbinding. “Daar hebben we het al jaren over”, zei Piet Heijn Scheltens van GroenLinks. “Daar willen we nu duidelijkheid over.”

“Het bestemmingsplan ken die interwijkverbinding niet maar het fietsen onder het nieuwe station heeft er wel eens anders voorgestaan”, stelde Willems, die benadrukte dat eigenaar NS Poort eerst wilde dat er met de fiets aan de hand zou worden gelopen. “Maar fietsen wordt wel mogelijk gemaakt”, bevestigde de wethouder nog maar eens. “Niet 24 uur per dag, want de tunnel gaat ’s nachts ook dicht,”

Een ander knelpunt, het aantal fietsstallingen op het zuidelijke plein wordt nog onderzocht. “De conclusie is dat het aantal stallingen nu ontoereikend is”, aldus Willems. “We onderzoeken of we die capaciteit nu kunnen vergroten, binnen of buiten het gebouw.”

Wethouder Alfred Arbouw, verantwoordelijk bestuurder voor het project, beloofde dat voor de voortgang van het project goed naar bewoners zal worden geluisterd. “De communicatie moet de nadruk hebben”, zei de wethouder.

De realisatiefase van zowel de OV-Terminal als de Stationslaan zijn met het akkoord gaan van de gemeenteraad weer een stuk verder. Het kon Frans Szablewski van de PvdA niet snel genoeg gaan: “En nu moeten we NS Poort en ProRail blijven aansporen om het tempo er in te houden”