Afbeelding

‘Ouderen moet je niet laten spreken namens jeugd’

Nieuws

HAAGSE BEEMDEN - De jongeren uit de Haagse Beemden willen helemaal niet dat er een centraal buurthuis komt en al helemaal niet dat er oudere mensen namens hen spreken. Daarom heeft Mourad Elfdil (30) de groep Onafhankelijke Jongeren Haagse Beemden (OJHB) opgezet.

Het huisje op de Vlierbroek 26 is op het moment nog van de buurt- en sportcoaches. “Maar dat wordt hopelijk van de OJHB”, zegt de buurtcoach die dichter bij de jeugd staat dan alle woordvoerders. Komende zaterdag moet in het hoekhuisje het oprichtingsfeest plaatsvinden, waarin de jongeren waarover het uiteindelijk allemaal gaat, laten zien ook een stem te hebben.

Dag centraal buurthuis
Die stem is volgens Elfdil de stem die zegt dat er geen centraal buurthuis moet komen. “We moeten alleen wel slimmer omgaan met de buurthuizen die we hebben. Nu overlappen de activiteiten elkaar nog te veel in de verschillende buurthuizen en om dat tegen te gaan wordt er uit verschillende geldpotjes gepakt.”

Maar dat is volgens de initiator helemaal niet nodig. Daarom presenteert de groep onder leiding van hem aanstaande woensdag hun plan van aanpak aan wethouder Boelema. “Wij willen laten zien dat met de huidige locaties prima gewerkt kan worden en dat er geen centrale locatie nodig is.”

Planning
Een probleem dat hij daarbij aankaart is dat er een goede planning moet komen, en dat gaat op het moment al mis. “Ook andere wijken worden hierdoor benadeeld want die denken daardoor ‘Waarom krijgt de Haagse Beemden wel een nieuw buurthuis en wij niet?’ Het is dus een kwestie van de huidige buurthuizen efficiënter maken qua tijd.”

De OJHB die 150 leden heeft, vertegenwoordigt ruim negenduizend jongeren in de grootste wijk van Breda. “Met alle respect, maar de ouderen die nu ‘namens de jongeren’ spreken, moeten dat niet doen. Wie kan dat beter dan de jeugd zelf. En zo maak je ze ook actiever om wat te gaan doen zodat ze geen rotzooi meer gaan trappen.”

Het is duidelijk: de jongeren van de Haagse Beemden zijn het zat dat er over hen in plaats van door henzelf wordt gepraat. Met deze grote groep proberen ze zich sterk te maken voor datgene wat zij willen. “En dat is muziek maken, verslaggever spelen of wat dan ook, maar wel op een locatie in de buurt.”