foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Bredase raad neemt afstand van bestuursakkoord VNG

Politiek

BREDA – Een meerderheid van de Bredase gemeenteraad is het op fundamentele basis niet eens met het bestuursakkoord tussen de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten en het kabinet. Een motie met een duidelijke boodschap naar het college werd door een meerderheid van de fracties aangenomen.

Alleen de VVD-fractie in Breda ondertekende een motie van de PvdA om niet in te stemmen met het akkoord, niet. “De motie geeft het college namelijk een stemopdracht mee”, zo legde Klaas Dijkhoff van de VVD het uit tijdens de gemeenteraadsvergadering dinsdagavond.

De rest van de fracties vindt dat het Kabinet taken overhevelt naar gemeenten zonder daarvoor een financiële vergoeding voor mee te geven. De meerderheid wil alleen ondertekening als de ‘onevenredige bezuiniging op Wet Werk naar Vermogen’ wordt geschrapt. Dat onderdeel zou volgens de fracties onvoldoende aansluiten op de taken die de gemeente al heeft.

Het CDA leek nog even terug te krabbelen, maar ging uiteindelijk volmondig akkoord met de motie. Voor burgemeester Peter van der Velden vormde de aangenomen motie een duidelijke opdracht: "Wij als college gaan daarmee naar het congres", zei Van der Velden. "U heeft gesproken en daar geven wij een invulling aan."