Bas van Bavel, voorzitter van NAC. foto Perry Roovers
Bas van Bavel, voorzitter van NAC. foto Perry Roovers

Van Bavel: Verpersoonlijking van problemen NAC

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: Bas van Bavel.

Bij de supporters gold hij als de professor: Bas van Bavel. Grijze lokken, intelligent brilletje en werkzaam bij de Universiteit Utrecht. Ooit voortgekomen als bestuurslid uit de supportersgeledingen, in de loop van het seizoen beschimpt als oude hap en uitgekotst door een deel van de supporters.

Van Bavel lijkt daarmee de verpersoonlijking van de problemen waar de Bredase eredivisieclub in terechtgekomen is in de loop van dit seizoen. NAC groeide Van Bavel dit seizoen boven het hoofd.

In juni 2010 nam hij het voorzittersstokje over van Willem van der Hoeven nadat de club toen al geconfronteerd werd met miljoenenverlies. Van Bavel dacht na een half jaar, waarin interim-directeur Ouwerkerk de scepter zwaaide, het lek boven te hebben.

Op 6 januari was het optimisme dat de boventoon voerde. NAC zou komend seizoen zwarte cijfers schrijven, zo stelde Van Bavel tijdens de nieuwjaarsreceptie. Tekenend voor de kracht van de club, zo zei hij.

Hoe anders zou het lopen. De bestuurder, inmiddels interim, was vast voornemens terug te keren in het nieuw te kiezen bestuur. Dat was voordat nieuwe problemen zich aankondigden. Half februari was ook dat voornemen van tafel. Van Bavel stelde zich niet herkiesbaar.

Van Bavel verliet na jaren bestuurslid te zijn geweest geruisloos het Rat Verleghstadion. Inmiddels wordt onderzocht of Van Bavel en zijn oud-collega’s iets verweten kan worden. Bijvoorbeeld in de manier waarop ze oud-directeur Theo Mommers hebben gecontroleerd.

Het is een trieste aftocht, maar illustratief voor de ellende waarin NAC terecht is gekomen.