foto Peter Visser
foto Peter Visser

Maaskant: ‘Vertrek gaf ruimte’

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: Robert Maaskant.

Twee wedstrijden had NAC erop zitten in het seizoen, of de eerste tegenslag was al weer binnen. Trainer Robert Maaskant vertrok kort op de wedstrijddag van Heerenveen-NAC naar Polen, om daar Wisla Kraków naar de titel en de Champions League-voorronden te leiden.

Een positieverbetering voor de toen 41-jarige Maaskant, zo gaf ook technisch-directeur Jeffrey van As aan. Maaskant zelf was achteraf duidelijk. “Er waren natuurlijk veel problemen bij NAC, die de buitenwereld niet wist, maar ik wel”, zo lichtte hij in december een tipje van de sluier op.

Maaskant had de bui zien aankomen. Al voor het begin van het seizoen kwamen de berichten over miljoenentekorten voorbij en was duidelijk dat er geen geld was voor het versterken van de selectie.

Het zou roeien worden met de riemen die hij had, zo zag het ernaar uit. Voor zijn opvolgers werd het een ander verhaal, juist door zijn vertrek. “Sterker nog, door mijn vertrek en de afkoopsom voor Kwakman ontstond er ruimte voor nieuwe spelers. Anders was het een lastig seizoen geworden met een krappe selectie.”

Karelse en Aandewiel namen interim de honneurs waar. Van As ging op zoek naar een opvolger voor de trainer die twee jaar in Breda werkzaam was. Het succes van het duo én het gebrek aan middelen deden de club eind september besluiten beiden aan te stellen als hoofdtrainer tot het eind van het seizoen.