Mommers: Schaduw over seizoen

NAC

STEENAKKER - Voor NAC zit het seizoen er bijna op. Nog een uitwedstrijd tegen Willem II en een reddingsactie waarvoor de eindsprint nog moeten worden ingezet. Tijd voor een terugblik aan de hand van elf namen. Vandaag: Theo Mommers.

Theo Mommers leek het allemaal prima voor elkaar te hebben bij NAC. Grote glimlach op het gezicht, sigaar in de mondhoek en joviaal als altijd. Het moest zijn seizoen worden in seizoen 2009-2010.

Eindelijk was hij van het imago van saneerder af, Mommers was nu in staat te laten zien dat hij kon bouwen na als puinruimer actief te zijn geweest bij Fortuna Sittard, Vitesse en zijn eerste jaren bij NAC.

Stadiongebied, verbouwingen, sponsorplannen. Mommers had alles onder controle. Totdat hij ziek naar huis ging. Burn-out verschijnselen, hartklachten. Dat was tegen het eind van het voorgaande seizoen. Het zou een voorbode blijken van een serie aan lijken uit de kast.

Nieuw bestuur, nieuwe voorzitters, een raad van toezicht, nieuwe directeur. Maar telkens weer kwam Mommers naam terug in de berichtgeving. Hij zou de kwade geest zijn achter de miljoenen die NAC nu tekort blijkt te komen. En hij was natuurlijk ook eindverantwoordelijk. Het woord fraude viel zelfs bij enkelen.

NAC zou onder zijn leiding teveel hebben uitgegeven. Amaoh en Leonardo tekenden nieuwe contracten met naar verluidt fikse tekengelden, daarmee het door Mommers ingestelde salarisplafond van 2,5 ton overschrijdend. De directeur leek te hebben gespeculeerd op lucratieve transfersommen van de twee aanvallers.

Beide mannen vertrokken vooralsnog niet, Mommers wel. Daarna begon het zwarte-pieten. De directeur liet alleen via B-side Rats horen wat hij vond van alle aantijgingen. “Het is het makkelijkst om mij van alles de schuld te geven. Het bestuur was van alles op de hoogte. De financiële problemen kunnen daarom onmogelijk als een verrassing voor het bestuur zijn gekomen”, aldus Mommers in het artikel.

Een jaar na zijn aftocht wegens ziekte, is nog steeds niet duidelijk hoe het allemaal gelopen is en wie wat gedaan heeft. De KNVB heeft een onafhankelijk onderzoek naar fraude op het bureau liggen.

En Mommers? Mommers is via zijn advocaat in gesprek met NAC over een vertrekregeling. Het zou een extra tegenvaller kunnen zijn voor de club die toch al in hoek zit waar de klappen vallen. Of ooit duidelijk wordt hoe alles zo is kunnen mislopen, moet blijken.

Morgen aflevering 2 van deze serie.