Beeld uit archief.
Beeld uit archief. Guido van der Kroef

Politie speurt naar twaalf vrijwillige collega's per jaar

Politie

BREDA - Vanaf nu wil de politie Midden en West Brabant twaalf vrijwilligers per jaar werven als extra aanvulling op de capaciteit. De politie Midden en West Brabant heeft nu 55 vrijwilligers. Dit zouden er 100 moeten zijn.

Waarom het werven nu pas gebeurt? “De vacatures voor de vrijwillige politie hebben altijd al op de site gestaan”, vertelt Pierre Santegoeds, coördinator vrijwillige politie van de politie Midden en West Brabant. “Toch bleek de vrijwillige politie vrij onbekend te zijn onder de bevolking. Nu willen we het onderwerp extra onder de aandacht brengen bij mensen. We hopen dat mensen geïnteresseerd raken door de berichten die in de publiciteit verschijnen en dat ze daardoor op de site gaan kijken.”

Het onderwerp werd niet eerder extra onder de aandacht gebracht, omdat de politie andere prioriteiten had, stelt de coördinator. Twaalf extra vrijwillige agenten per jaar is volgens Santegoeds haalbaar als er extra capaciteiten in de werving gestoken worden.

Verkeers- en alcoholcontroles zouden lijden onder het vrijwilligerstekort. Dat spreekt Santegoeds tegen. “In Midden en West Brabant lijden deze controles er niet onder. De vrijwilligers zijn alleen een welkome extra aanvulling op de capaciteit.”

Volgens Santegoeds wacht de politie op toestemming om een opleiding te mogen organiseren voor vrijwillige politieagenten. Die opleiding is er nu wel, maar is op allerlei gebieden gericht en duurt 3,5 jaar. “De opleiding zou één jaar moeten duren en gericht zijn op een specifiek onderdeel, bijvoorbeeld verkeerscontrole.” De politieagenten worden namelijk niet overal op ingezet.