Afbeelding

Wegener mag BNDeStem en PZC niet samenvoegen

Economie

BREDA – Uitgever Wegener moet de onderlinge onafhankelijkheid tussen de regionale kranten PZC en BNDeStem in stand houden. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bepaald.

Wegener, uitgever van beide titels in Zeeuws-Vlaanderen, had om een opheffing van een regeling uit het jaar 2000 gevraagd. Die regeling stelt dat beide titels onafhankelijk moesten worden verspreid. Wegener vond dat die afspraak niet meer in stand kon worden gehouden omdat de markt sinds 2000 dusdanig gewijzigd is en vroeg om een herziening.

“We zijn van oordeel dat er reden is het voorschrift te handhaven”, legt Henk Don, lid van de Raad van Bestuur van de NMa, uit. “De lezer behoudt keuzevrijheid en we gaan tegelijkertijd mogelijke prijsverhogingen en verschraling van het lezersaanbod tegen.”

Als Wegener zich niet houdt aan het voorschrift, dan verbeurt Wegener per 14 oktober 2011 een dwangsom van EUR 1 miljoen per kwartaal tot een maximum van EUR 20 miljoen. Deze dwangsom is het gevolg van een besluit van 14 juli 2010, waarin de NMa heeft vastgesteld dat Wegener het voorschrift heeft overtreden.

De NMa deed in september 2009 een inval bij de kranten om te controleren of de regeling uit 2000 werd nageleefd. De autoriteit had destijds een vermoeden dat dat niet zo was. Na het onderzoek concludeerde de autoriteit dat Wegener de regels had geschonden en legde de uitgever een boete van 19 miljoen euro op.