Het Van Coothplein waande zich één dag als een waar Montmartre. foto Jorgen Janssens
Het Van Coothplein waande zich één dag als een waar Montmartre. foto Jorgen Janssens

Van Coothplein waant zich Montmartre

Cultuur

CENTRUM - De derde editie van dit Franse feestje op het Van Coothplein, kon weer rekenen op een groot aantal bezoekers. De mensen konden genieten van een goed glas wijn, hapjes en muziek. En dat natuurlijk allemaal in het Frans.

Het is net Montmartre: een klein plein waar naast de overbekende tekenaars ook verschillende stands staan. Crêpes, galettes, kaas, noga en natuurlijk wijn waren de producten die de mensen bij deze kraampjes konden kopen. Sommigen waren geheel in stijl gekleed met een alpino pet op het hoofd en gehuld in wijde kleding.

De verkoopster van allerlei Franse delicatessen - stokbrood met brie, fruitsalades, crêpes - vertelt dat ze het behoorlijk druk heeft gehad. “Ik ben wel drie keer opnieuw bevoorraad.” Intussen maakt en verkoopt ze er nog lustig op los, maar wel op een Frans tempo: rustig aan, alles op z’n tijd.

Het langswandelende volk bekijkt de kraampjes op het gemak en een enkeling maakt foto’s van de Citroëns die her en der staan: een deux-chevaux als meest herkenbaar staat aan het eind van het Van Coothplein.

Als de chansonnier een ouder nummertje inzet, weten enkele bezoekers de chanson mee te zingen. Toch weten de mensen die het liedje niet kennen, het ook gezellig te maken. Een glaasje wijn in de hand, gezellig babbelend over van alles en nog wat. Dat is Festival Bonjour: Bourgondisch leven en dat op een gezellig plein in Breda.