foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

‘Risicobedrijf’ Loodet Breda: ‘Geen overtredingen’

Economie

HAZELDONK – Op- en overslagbedrijf Loodet op industrieterrein Hazeldonk is vrij van overtredingen. Staatssecretaris Joop Atsma meldde gisteren dat het Bredase bedrijf, dat onder meer gevaarlijke stoffen opslaat, tot één van de twaalf meest risicovolle bedrijven behoort.

Commercieel directeur en veiligheidsadviseur Erwin Lourier van Loodet is verbaasd over hoe het rapport van Atsma werd ontvangen. “Het is informatie uit het verleden”, stelt Lourier. “Loodet kent geen overtredingen meer.”

Na de verwoestende brand bij Chemie-Pack in Moerdijk volgde voor 400 Nederlandse bedrijven een quickscan. Bij Loodet Breda rolden na die scan 7 overtredingen uit de bus. Die varieerden van geblokkeerde vluchtdeuren en onjuiste stapeling van pallets tot het niet correct etiketteren van de buitenkant van een bunker en een slechte bereikbaarheid van blusmiddelen.

Lourier zegt dat Loodet sinds de hercontroles op 17 maart en 27 mei 2011 foutloos is. “Voor sommige overtredingen die uit de quickscan kwamen, bestaan geen richtlijnen. Ook kregen we een overtreding voor het feit dat iemand met een mobiele telefoon in een ruimte was geweest waar die niet had mogen zijn. Die persoon is echter nooit in die ruimte geweest, we hebben hem tijdig aan kunnen spreken en tegen kunnen houden”, legt Lourier uit.

Inspectiediensten constateerden na controles in maart en mei geen overtredingen meer bij Loodet, stelt de directeur. In 2009 werd er bij Loodet één overtreding geconstateerd, in 2010 drie, waarvan er nu nog twee openstaan, zo stelt het rapport van Atsma.

PvdA-Statenlid Henk Leenders heeft er bij de Provincie er al op aangedrongen om de drie Brabantse bedrijven die onder ‘risicovol’ vallen, beter te controleren. De Bredase partijen GroenLinks, VVD en CDA hebben inmiddels ook vragen gesteld aan B&W.