Donderdagmiddag verzamelden enkele scootmobielrijders zich om te protesteren tegen de bezuinigingen foto Thaddeuz
Donderdagmiddag verzamelden enkele scootmobielrijders zich om te protesteren tegen de bezuinigingen foto Thaddeuz

Toekomst zorgmedewerkers voorlopig in ongewisse

Economie

BREDA – De toekomst van medewerkers van de twaalf zorgaanbieders die hun contract met de gemeente kwijtraken, blijft voorlopig in het ongewisse. Op zoek naar een nieuwe baan is de enige optie. Bij wie? Dat weet niemand.

Die mededeling werd donderdagavond gedaan tijdens een bijeenkomst met personeel van Careyn en Thebe de twee grootste aanbieders op dit moment. Voor de in totaal 1060 medewerkers, van wie hun baan op de tocht staat, is het afwachten wat de volgende stap zal zijn.

Pas over zeven dagen wordt gunning officieel bekrachtigd, mits er geen bezwaren binnenkomen. Vanaf dat moment kan de gemeente aan de slag om met een verdeling te komen van het totale klantenbestand. Daarna zijn de vijf zorgaanbieders Thuiszorg In Holland, Surplus Zorg, Thuiszorg VDA, T-zorg, Actief Huiszorg aan zet.

Surplus Zorg is de enige zorgaanbieder die nu al contract bij de gemeente heeft lopen. De organisatie hoopt dan ook dat zij hun personeel behouden. Anton van Mansum, lid van de Raad van Bestuur van Surplus, hoopt dat ze kunnen doorgaan met de huidige 60 medewerkers die in Breda werkzaam zijn.

“We begrijpen dat het een verschrikkelijke grote impact heeft op het personeel en cliënten”, zegt Van Mansum. “De relatie cliënt en medewerker moet voorop staan. Die moet je bij elkaar houden, maar daar gaan wij niet over. Het is afwachten wat de gemeente beslist.”

Een woordvoerder van het college kan vooralsnog weinig kwijt, omdat eerst alles officieel vast moet staan. “De gunningperiode loopt vijftien dagen. Daarna kan je verder, maar dat is straks pas zeker. Pas als de officiële brieven zijn verstuurd kunnen wij de opdracht geven aan de zorgaanbieders.”

Thuiszorg VDA uit Veghel is een van de nieuwkomers die zich gaat begeven op de Bredase thuiszorgmarkt. Directeur Jan van den Akker is van plan de relatie klant cliënt in stand te houden. “Als het even kan wel”, zegt hij, maar zekerheid kan hij daar evenmin over geven.

“Het enige wat duidelijk is, is dat de gunning is gegeven. De rest hangt af voor welke strategie de gemeente kiest. We zijn principe bereid personeel over te nemen. Mensen kunnen zich al op onze website aanmelden.”