Het terras van de Colonie. foto Serge Mouthaan
Het terras van de Colonie. foto Serge Mouthaan

BredaVandaag.nl terrastest: De Colonie

Economie

CENTRUM - Breda is een terrassenstad. Mogelijkheden te over en daarom test BredaVandaag.nl de hele zomer waar het goed toeven is. De Colonie eindigde in de landelijke Terras Top 100 van Misset Horeca op de 55ste plek. Goed gedaan, zou je zeggen. Reden voor ons om de proef op de som te nemen

Locatie/sfeer
De Grote Markt-noord is verstoken van de bomenrijen die het zuidelijk deel sieren. Daarentegen is vanaf deze plek de Grote Kerk in vol ornaat te bewonderen. Dat maakt veel goed. Verder is het hier een grote opeenhoping van tafels en stoelen. Je moet er van houden. Het terras van De Colonie ziet er verder keurig en uitnodigend uit. Op het terras staan mooie brede parasols die de nodige schaduw verschaffen al is dat vandaag niet echt nodig. De open gevel van de zaak betrekt het terras bij de zaak en dat komt de sfeer ook ten goede.

Service
Ik weet niet wat de criteria zijn bij de Terras Top 100, maar mij bevalt het hier wel. De bediening is vriendelijk, snel en niet onbelangrijk, oplettend. Er loopt met enige regelmaat iemand langs het tafeltje, waardoor contact snel is gemaakt. Gelukkig is dat overbodig, want de service is uitstekend. Ondanks een druk terras, het is Belgendag, loopt alles op rolletjes. De tafeltjes worden eveneens goed bijgehouden. Lege borden en glazen snel verwijderd en de tafels gepoetst. Zoals het hoort. Het enige wat stoort is een mes dat niet goed snijdt. Dat betekent een worsteling. Het heerlijke broodje dreigt zo nu en dan van het bord te schieten in de richting van de buren.

Prijs/kwaliteit
Tot nu toe het duurste broodje, 9,- euro, in de BredaVandaag.nl terrastest. Naar mijn idee iets aan de dure kant, want ondanks dat de lunch goed smaakt, is het ook weer niet iets heel bijzonders. Een bruin broodje met mozzarella, serranoham, zongedroogde tomaten en heel veel olie. Een beetje vettig was het wel. Toch smaakte het erg goed. Misschien dat de kwaliteit van de service de prijs mede bepaalt. In die zin prima. Daarnaast een cappuccino die ook goed was, maar niet uitgesproken lekker en dat voor 2,30 euro. En voor de tweede maal is het gelukt een verse jus d’ orange te bestellen. Gewoon goed, maar naar mijn idee voorgeperst en dat maakt het net minder lekker en dat in ogenschouw nemend is 3,10 euro behoorlijk prijzig.

Komen we terug?
De service is uitstekend. De lunch smaakte goed en de drankjes eveneens. De prijzen zijn ietwat hoog, maar daar staat de goede bediening tegenover. Dus zoals hierboven beschreven is de prijs/kwaliteit verhouding in evenwicht. Over dat alles geen gezeur. Achteraf gezien is de notering van De Colonie in de Terras Top 100 geen verrassing. Voor de Belgen die vandaag Breda aandoen waarschijnlijk ook niet.