Donderdagmiddag verzamelden enkele scootmobielrijders zich om te protesteren tegen de bezuinigingen foto Thaddeuz
Donderdagmiddag verzamelden enkele scootmobielrijders zich om te protesteren tegen de bezuinigingen foto Thaddeuz

Abvakabo FNV: Breda maakt puinhoop van thuiszorg

Economie

BREDA - De vakbond Abvakabo FNV is verbijsterd over de gang van zaken rond de aanbesteding in de zorgaanbieders. “Er voltrekt zich een drama in de thuiszorg, zowel voor werknemers als voor cliënten”, stelt bestuurder Marlieze Warnaar van Abvakabo FNV.

Breda gaat vanaf 1 januari over op 5 zorgaanbieders in plaats van de huidige 17. Dit moet er voor zorgen dat er kan worden bezuinigd op de thuiszorg en dat er efficiënter gaat worden gewerkt.

De aanbesteding komt de gemeente op veel kritiek te staan. Henk Leenders, woordvoerder voor de zorgaanbieders, vreest dat 1060 banen op de tocht komen te staan. De FNV deelt die vrees.

De thuiszorg wordt straks tegen afbraaktarieven verdeeld over de vijf goedkoopste aanbieders, stelt de vakbond in een verklaring. 4300 cliënten verliezen hun vaste thuiszorgmedewerker, 1060 werknemers komen op straat te staan en de werknemers die wel kunnen worden overgenomen, zullen flink inleveren op salaris en arbeidsvoorwaarden, aldus Abvakabo FNV.

Het is niet te begrijpen dat de gemeente bewust voor deze puinhoop kiest,” zegt Marlieze Warnaar, bestuurder Abvakabo FNV.