Afbeelding

Tapas van het eerste uur van Bredaas menu

Cultuur

CENTRUM – Het einde lijkt in zicht voor het Centro Espagnol Breda ofwel het Spaans Centrum. Al jaren verscholen aan de J.F. Kennedylaan in Multicultureel Centrum de Incom. De plek waar al 33 jaar Spaanstalig Breda samenkomt en de lekkerste tapas op tafel komen moet waarschijnlijk dicht net zoals andere buurthuizen in de stad. “Het is beter iedereen bij elkaar te houden.”

Hij kwam als 23-jarige jongeman naar Nederland. “Om te werken”, zegt bestuurslid Luis Gallego. “We kregen een brief thuis in Spanje met de boodschap dat als ik wilde een baan in Nederland kon krijgen.” Dus pakte hij zijn koffer een toog richting Noord-Europa. Net zoals vele Zuid-Europeanen in die tijd. Eenmaal in Nederland zochten de ‘gastarbeiders’ elkaar op. In stichtingen zoals Het Spaans Centrum in Breda.

Drie Hoefijzers brouwerij
“Dat was in 1970. Er waren toen veel emigranten. Nederlandse bedrijven zochten personeel. Van hen ontvingen wij een brief met daarin de voorwaarden. Toen ben ik vertrokken. Ik heb jaren bij de Drie Hoefijzers, later de Oranjeboom Brouwerij gewerkt”, aldus Gallego.

In die begin jaren ontstond dus het centrum. Eerst aan de Boschstraat en later verhuist naar de Kennedylaan. Volgens Gallego werd het toen druk bezocht. Werden er taalcursussen en danslessen gegeven, films gedraaid. Noem maar op. En gegeten natuurlijk.

Slechte exploitatie
“Ik snap dat de gemeente moet bezuinigen. Maar het kan ook anders. Als ze dan geld willen besparen moeten ze ingrijpen, want het kan hier veel goedkoper. Veel zuiniger omgaan met energie bijvoorbeeld. Maar nog belangrijker, er is sprake van een slechte exploitatie. Er kan veel meer geld worden binnengehaald”, meent Gallego.

Naast het Spaans Centrum zitten in de Incom onder andere Marokkanen, Surinamers, Antilianen en Turken. Allen met hun eigen ruimte. Het kan behoorlijk druk zijn. In de weekenden komen zo’n 300 man, meent Gallego.

WK-finale
“Bij ons is het wat minder geworden. Sommigen zijn gepensioneerd, teruggekeerd naar Spanje of overleden. Maar er komen wel nieuwe mensen uit andere windstreken. Die vinden het prettig dat ze Spaans kunnen spreken. Of Portugees.”

Na al die jaren voelt Gallego, die van origine uit Galicië komt in Noord-Spanje, zich nog steeds Spanjaard, maar ook Nederlander. Spanje blijft zijn moederland zegt hij. “Maar ik woon meer dan mijn halve leven hier. Tijdens de WK-finale had ik geluk, want Nederland en Spanje zijn alle twee mijn favoriet.”

In het bloed
Als bestuurslid steekt Gallego 25 a 30 uur aan vrije tijd per week in het Spaans Centrum. Inkopen doen, schoonmaken, opruimen en koken. Al ruim dertig jaar. Betekent het einde van zijn generatie uit Spanje ook het einde van het Spaans Centrum? Als het aan Gallego ligt niet. Hij wil nog wel even door.

“Het leuke van het Spaans Centrum is dat van al die verschillende groepen die actief zijn in de Incom iedereen langskomt. Ik ben een mensen mens. Het zit in mijn bloed. Mijn hele familie heeft een winkel, is slager of draait een café. Ik hou van het contact.”