Afbeelding

Last minute reizen niet aan te slepen

Economie

BREDA – De reisbureaus kunnen de drukte nauwelijks aan. De last minute reizen naar zonnige oorden gaan als warme broodjes over de toonbank. Wie nog even weg wil, moet snel boeken.

De hoeveelheid regen en de lage temperaturen die Nederland al praktisch de hele zomerperiode in hun greep hebben, is niet iedereen een doorn in het oog. De reisbureaus spinnen er garen bij. Het aantal last minute boekingen is vele malen hoger dan vorig jaar.

Volgeboekt
“Er is sprake van een ware run. We zien een duidelijke stijging ten opzichte van vorig jaar”, zegt mede-eigenaar Rob Jongmans van Reisburo Relik en Van Hooft. “Dat gaat al zeker twee weken zo. Ik adviseer mensen om langs te komen en snel een beslissing te nemen, want een uur later kan de ticket al weer zijn vergeven. De beste plekjes zijn meestal volgeboekt.”

Dat bevestigt Mieke Akkermans van D-Reizen aan het Van Coothplein. “Door de drukte is er minder aanbod. Dus ook minder keuze. Dat betekent dat er niet altijd iets tussen zit waar mensen naar op zoek zijn. Als je weg wilt moet je niet te lang wachten en kan je beter direct boeken.”

“Mij hoor je niet klagen”, zegt Paul Melai directeur van Goderie aan de Boschstraat. De stormloop is al vanaf begin juli gaande, meent hij. “Mensen komen met een idee naar de zaak. Dat valt dan tegen, want er is minder keuze. En last minutes zijn ook niet altijd goedkoper.”

Bijboeken
De reisbureaus halen alle aan dat ze zo’n misverstand vaker tegenkomen. Het is niet zo dat de prijzen van last minute vakanties lager liggen. “Dat klopt dus niet”, aldus Akkermans van D-Reizen. “Er zijn wel goedkopere reizen, maar dan heb je het over aanbiedingen”, meldt Jongmans.

De meeste last-minute reizen gaan richting Spanje, Portugal, Egypte en toch wel Griekenland, maar in mindere mate. “Turkije blijkt ook populair. Er zijn ook klanten geweest die vanwege het aanhoudende slechte weer vanaf hun vakantie adres een week bijboekte. Dat kan dus ook. Gelukkig kunnen we de meeste mensen helpen.”