Haagdijk Breda. foto Erik Eggens
Haagdijk Breda. foto Erik Eggens

Haagdijk is kraamkamer voor nieuwe ondernemers

Economie

CENTRUM – Structureel staan er tussen de 7 en 12 winkelpanden leeg in de Haagdijk, op het moment zijn het er 18. Het hoort een beetje bij, vindt Jos Koniuszek die zelf al 24 jaar met zijn zaak Runnersworld aan de Haagdijk zit.

Het is een komen van nieuwe en gaan van gefailleerde ondernemers in de oudste winkelstraat van Breda, volgens burgemeester Peter van der Velden daarnaast ook één van de levensaders van Breda. Maar om de leegstand kun je niet heen. Iedere 15 meter staat een winkel- of horecapand leeg. Maar die leegstand leidt niet tot verloedering, vindt Koniuszek. “Het hoort een beetje bij de Haagdijk.”

Kraamkamer
“Je kunt de Haagdijk zien als een kraamkamer voor nieuwe ondernemers”, betoogt hij. “Omdat de huurprijzen van panden veel lager liggen dan op A1-locaties even verderop, is de drempel lager om een zaak te beginnen. De huur op bijvoorbeeld de Grote Markt kan wel 5 tot 10 keer hoger liggen dan hier. Het leidt er toe dat zaken met een bepaalde specialisatie openen.”

Imago
Koniuszek vindt dat de Haagdijk het slechte imago van de jaren ‘70 inmiddels wel is kwijtgeraakt. “Het imago dat het hier een smeltkroes was van coffee- en growshops is toch wel voorbij”, meent hij. “De growshop is nu al een paar maanden weg en er heeft hier maar één coffeeshops gezeten.”

De reconstructie van begin deze eeuw heeft ook haar vruchten afgeworpen. “De uitstraling van de straat is veel beter geworden. Daarnaast bevindt zich hier een enorme diversiteit aan bijvoorbeeld eetzaken. Je kunt hier eten uit elk werelddeel krijgen.”

Internet
De leegstand is volgens de ondernemer ook te wijten aan het stijgende aantal verkopen via internet. Die lijkt nog erger nu de Albert Heijn de ingang helemaal naar de andere kant heeft verhuisd en het gedeelte aan de kant van de Haagdijk heeft afgestoten en nu dus leeg staat. Maar de Albert Heijn zit er nog wel degelijk/

Om de leefbaarheid te verhogen werd Han Nieuwesteeg aangesteld als straatmanager. In de jaren dat hij in functie was heeft hij tevergeefs geprobeerd het probleem aan te pakken. Nieuwesteeg is inmiddels geen straatmanager meer. Zijn contract weer niet verlengd. Binnenkort wordt iemand van buiten Breda aangesteld als straatmanager van de Haagdijk.

Verloederd
De oud-eigenaresse van De Schuimrubberkoning deelt de mening van Koniuszek niet. “Het is verloederd”, stelt ze. In 1988 nam zij de Schuimrubberkoning over en inmiddels is haar dochter eigenaar van de zaak. “De buurt verhardt. Ik heb hier achter een stel parkeerplaatsen. Als iemand anders die bezet en ik zeg daar iets van, krijg ik altijd een grote mond terug. Je kunt niets meer normaal zeggen.” Toch peinst ze er niet over om te vertrekken.

Keurmerk
In september 2008 startte het Keurmerk Veilig Ondernemen in de Haagdijk. Hoewel de veiligheid wel is verbeterd past het keurmerk volgens Koniuszek niet bij de straat. “We moeten weer een goede straatmanager hebben, één die zonder vooroordelen en niet gekleurd naar de straat kijkt.”