foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Stijging bijstandsuitkeringen in Breda het laagst

Nieuws

BREDA – De stijging van het aantal bijstandsuitkeringen in Breda is ten opzichte van de gemeentes met ten minste 100-duizend inwoners het laagst. Dat blijkt uit cijfers over het tweede kwartaal in 2011 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De afgelopen twee jaar tot juni 2011 nam in Breda het aantal toe met maar drie procent. Dat is fors minder dan de landelijke stijging van 18 procent. In Breda zijn nu er in totaal 3260 bijstandsgerechtigden.

Dat is ten opzichte van vorig jaar zelfs een daling van vier procent toen er 3400 bijstandsuitkeringen werden uitgekeerd. Het gemiddelde van de laatste twee jaar werd opgestuwd doordat het aantal in 2010 juist fors was toegenomen met 230. Dat kwam neer op zeven procent.

In Nederland steeg het aantal dus met 18 procent tot een totaal ruim 318-duizend. Het CBS meldt dat de bijstandsuitkeringen al twee en half jaar toenemen.

Wel ligt de toename in het tweede kwartaal van 2011 lager dan het gemiddelde. Waar dat in de eerste drie maanden van het jaar nog ging om een stijging van 8-duizend was dat in het tweede kwartaal 3-duizend.

Almere is de gemeente waar het aantal bijstandsuitkeringen in twee jaar tijd het sterkst steeg. Eind juni 2011 telde deze gemeente ruim 4500 uitkeringen. Dit is 36 procent meer dan twee jaar geleden.