Afbeelding

Bonaire neemt afgedankte Bredase glasbollen in gebruik

Politiek

BREDA/BONAIRE - Het Antilliaanse eiland Bonaire heeft 18 afgedankte Bredase glasbollen in gebruik genomen. Die werden vorig jaar naar het eiland verscheept.

Door de aanleg van ondergrondse glascontainers waren deze bollen niet meer nodig in Breda. Milieugedeputeerde van Bonaire Delno Tromp heeft samen met staatssecretaris Joop Atsma het startsein gegeven voor gescheiden glasinzameling op Bonaire.

“Al meerdere jaren wisselen we kennis en ervaring uit met Bonaire op het gebied van milieu en afval", zegt wethouder Wilbert Willems (GroenLinks, Milieu). "Met de levering van de glasbollen hebben we het eiland een steuntje in de rug gegeven bij het opzetten van de gescheiden inzameling van afval. Ik ben blij dat men nu daadwerkelijk daarmee een begin heeft kunnen maken op het eiland.“

Ook is op het eiland een systeem opgezet voor het ophalen van glas dat door hotels, restaurants en bars wordt gebruikt. Behalve drinkwater importeert Bonaire alle drank. Dat levert jaarlijks een berg glas op van drieduizend kubieke meter. Voortaan wordt dit glas nu gerecycled.

Afvalservice heeft in Breda alle glasbollen vervangen door ondergrondse voorzieningen. De glasbollen die daardoor overbleven waren afgeschreven, maar nog wel goed bruikbaar. In het kader van de ‘Twinning Bonaire‘ is afgesproken om de glasbollen voor de inzameling op Bonaire in te zetten. Dankzij een goede samenwerking met de Koninklijke Marine en de expediteur CEVA konden de glasbollen kosteloos verscheept worden.