foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Politiek debat huishoudelijke zorg Breda loopt hoog op

Politiek

BREDA – De aanbesteding van de huishoudelijke zorg is volgens de 14 verschillende insprekers tijdens de raadscommissie Maatschappij een regelrechte ramp. Ze vrezen uitholling van de kwaliteit, honderden ontslagen, salarisvermindering voor verzorgers en cliënten die aan hun lot worden overgelaten.

René Lommers van de gezamenlijke cliëntenraad onderneemt stappen. “We houden een handtekeningactie, adviseren onze cliënten geen gebruik te maken van de alfacheque.” Zorgbieders voelen zich verraden, zorgorganisaties voorspellen een regelrechte chaos in de wereld van de Bredase huishoudelijke zorg.

Niet eerder zorgde een politiek onderwerp voor zo veel roering onder verschillende betrokkenen. Voorzitter Hanneke van Maanen greep meer dan eens in om insprekers maar ook fracties de regels te respecteren. Onder de ramen van het vergaderzaal hielden twee agenten en een beveiligingsmedewerker stilletjes een oogje in het zeil.

Ton van Overbeek, voorzitter van de Raad van bestuur van Careyn Thuiszorg, probeerde zijn medewerkers onder te brengen bij de vijf nieuwe partijen die de Bredase thuiszorg voor hun rekening nemen. “Maar daarin worden niet bepaald gesteund”, zei Van Overbeek. “Voor wie dat niet lukt, volgt collectief ontslag”, waarschuwde hij.

Oppositiepartijen PvdA en SP zijn ronduit tegen de verandering, zelfs coalitiepartijen willen de voortgang van de overgang van 17 naar 5 huishoudelijke zorgpartijen nauwlettend in de gaten blijven houden. “Ik zie geen beren op de weg”, stel D66-raadslid Reginald Kluijtmans. Die beren ziet de PvdA wel. Raadslid Solveig van Mourik vreest dat het salaris van medewerkers omlaag gaat en dat de overgang ontslagen tot gevolg heeft.

Pijnlijk detail is dat de gemeenteraad niets over de aanbesteding had te zeggen, omdat de bevoegdheid voor het nemen van deze beslissing door een vorige raad uit handen is gegeven. De PvdA verzocht verantwoordelijk wethouder Meeuwis toch alsjeblieft de aanbesteding terug te draaien. Volgens VVD-raadslid Thierry Aartsen is dat geen optie. “Terugdraaien zou zes miljoen euro aan schadeclaims kosten.” De raad had tijdens de aanbesteding wel het bestek aan de kaak kunnen stellen.

Wethouder Meeuwis beaamt dat. “De aanbesteding is een gelopen race en juridisch niet meer terug te draaien.” De verhalen dat een schoonmaakploeg Breda binnenmarcheert doet hij af als Indianenverhalen. “Die doen geen recht aan hetgeen waar we het over hebben”, stelt hij. Die bezuiniging van drie miljoen is onvermijdelijk omdat het Rijk nu eenmaal minder geld beschikbaar stelt, zo legt Meeuwis uit.