Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens
Debat Europa in Tweede Kamer. foto Erik Eggens

Kamervragen over Bredase aanbesteding thuiszorg

Politiek

DEN HAAG/BREDA – De PvdA heeft Kamervragen gesteld over de aanbesteding van huishoudelijke hulp (Wmo) in Breda.

De Bredase Attje Kuiken en haar collega Agnes Wolbert (beiden PvdA) vragen aan of staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner het acceptabel vindt dat ‘door deze wijze van aanbesteden (de goedkoopste wint) voor 1000 medewerkers in de thuiszorg hun baan op de toch staat.

Volgens Kuiken en Wolbert hebben burgemeester en wethouders van Breda in de aanbesteding heeft laten concurreren op prijs en slechts in mindere mate op kwaliteit. Het zorgt er volgens de PvdA voor dat 4000 cliënten worden geconfronteerd met een zorgaanbieder die niet uit de regio komt.

Het tweetal denkt niet dat deze manier van werken helpt om het volgens hun nijpende personeelstekort in de zorg op te lossen. Ze vragen zich af of ‘dit een visitekaartje is voor de thuiszorg.’

Donderdagavond kreeg verantwoordelijk wethouder Cees Meeuwis het vuur na aan de schenen gelegd door oppositiepartijen SP en PvdA over de aanbesteding. Tientallen cliënten en zorgverleners kwamen op de raadscommissievergadering af om hun ongenoegen en boosheid te tonen.

Dossier over de aanbesteding van de huishoudelijke zorg Breda.