De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers
De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers

Extra toezichthouders voor veiligheid stapbus

Algemeen

BREDA – De Brabantse vervoersmaatschappijen hebben samen extra toezichthouders aangesteld. Die moeten de veiligheid op probleemlijnen vergroten. Het gaat om tien extra personen, die betaald worden door het ministerie.

In Breda rijden de toezichthouders mee op de bussen richting onder meer Oud Gastel. Die vertrekken vanaf de Karnemelkstraat. Vooral op vrijdagavond levert dat problemen op. “Nu de zomer weer voorbij is wordt er weer gestapt en begint het weer”, aldus de woordvoerder van Veolia.

De toezichthouders zijn aangesteld als onderdeel van een proef waarmee de vervoersbedrijven de veiligheid willen vergroten. Die proef loopt nog tot en met volgend jaar.

In Breda besloot Veolia eind vorig jaar al eens een vrijdag niet te rijden, vanwege de in de bus kotsende en op andere manieren overlast gevende jongeren. Ook afgelopen vrijdag meldden getuigen agressieve jongeren bij de bushalte in het centrum.

De problemen rond uitgaansbussen – onder meer in Eindhoven de lijn naar Veghel, in Tilburg de Nightliner - blijven zo om aandacht vragen. “Als je niet oplet, gaat je tolerantiegrens omhoog. Het is best moeilijk een goed evenwicht te vinden. Met gewoon wegrijden van de halte dupeer je ook niet kwaadwillende passagiers.”