Breda genoot van topsport tijdens de jaarlijkse Track Meeting bij Sprint. foto Gert-Jan van Linschoten
Breda genoot van topsport tijdens de jaarlijkse Track Meeting bij Sprint. foto Gert-Jan van Linschoten

Sportclubs met nieuwe initiatieven hoeven niets te vrezen

Politiek

BREDA – In het coalitieakkoord verwacht het college veel eigen initiatief van de Bredanaar. De plannen van wethouder Bob Bergkamp op het gebied van sport en zijn verenigingen liggen daarmee geheel in lijn. Clubs met nieuwe initiatieven hoeven niets te vrezen is zijn boodschap.

De gemeenteraad is over het algemeen tevreden over zijn plannen. Maar voor de oppositie is het nog steeds wennen dat de coalitie veel meer uitgaat van de eigen kracht van mensen. Ook op sportgebied vallen subsidies weg en moeten verenigingen inleveren.

Het ging tijdens de commissievergadering Maatschappij niet om de investering die het college voorstelt om 4,5 miljoen te investeren in extra combinatiefunctionarissen voor de combinatie onderwijs, jeugd en talentontwikkeling. Het ging vooral om hoe organisaties de financiële klappen kunnen opvangen.

“Het is voor Breda noodzakelijk een inhaalslag te maken. Het is belangrijk een omslag te bereiken en daarom moeten we de mensen prikkelen om met initiatieven te komen”, aldus CDA-raadslid Erkal Üçerler.

De oppositiepartijen, PvdA, SP en Breda ‘97 willen daar niet aan. Zij hekelen sowieso de keuze van de coalitie om bij voorbaat de subsidies bij de verenigingen weg te trekken. Zij vrezen ondergang van de verenigingcultuur in Breda

Volgens Bergkamp hoeft dat niet zo te zijn. Hij meldde dat wanneer verenigingen met initiatieven komen die onder andere betrekking hebben op talentontwikkeling in aanmerking komen voor een financiële ondersteuning. Daarvoor is geld, maar er staat niet meer vooraf een potje met geld klaar, zo zei hij.

“We gaan niet zomaar geld overmaken. Per saldo zijn de verenigingen die met ideeën komen beter af. De combinatiefunctionarissen spelen daarin een ondersteunende rol en kunnen adviseren. Zij gaan de verbindingen leggen”, aldus Bergkamp.