Afbeelding

Meerderheid raad ziet teruggang vrijwilligers niet gebeuren

Politiek

BREDA – Ondanks het wegvallen van het subsidiebeleid gelooft een meerderheid van de raad in het op peil houden van het aantal vrijwilligers dat de stad rijk is. Momenteel zet een op de drie Bredanaars zich onbezoldigd in en dat moet blijven stelt het voorstel van het college.

Een aantal partijen gaf aan dat de vergrijzing in die zin een oplossing kan brengen. Net zoals wethouder Bob Bergkamp schetste. Die wees op de kennis, ervaring en hun netwerk die zeer van toepassing kan zijn.

“We willen hen nadrukkelijk betrekken. We denken dat de ouderen een goede rol kunnen spelen”, meldde de Wethouder.

Zo was ook de gedachte van GroenLinks. Raadslid Adel Koger sprak van een praktisch en ambitieus voorstel en gaat uit van een solidaire maatschappij. “De babyboomers verlaten straks de arbeidsmarkt”, waarmee ze aangaf dat deze groep straks beschikbaar is. “En ook de jongeren zijn bereid”, vulde ze aan.

De PvdA vreest juist dat het volkomen mis kan gaan. Want hoe gaat de gemeente de bereidwilligheid bevorderen was een vraag.

Arend Hardorff (PvdA): “Het college legt de bal bij de vrijwilligers in Breda en heeft het over het initiatief wegleggen bij de burger, maar dat is niet waar. De Bredanaar wordt gedwongen en de overheid trekt zich terug.”

Bergkamp hoorde de kritiek onbewogen aan: “We nemen afstand van het huidige subsidiebeleid. Maar ik ben er van overtuigd dat als we de juiste instrumenten aanbieden en de organisaties ondersteunen het niveau van vrijwilligers het zelfde blijft.”