Suikerzakjes gaan van hand tot hand in de Heuvel

Nieuws

BREDA – Als kunstenaar Sjaak Langenberg de eerste incomplete verzamelingen suikerzakjes heeft uitgedeeld aan de kinderen van juf Femke, neemt het geluidsvolume in de klas toe. “Dat ben jij Sumaya”, roept een meisje. En al vlot rent iedereen door de klas, om de suikerzakjes te ruilen. En dat is precies de bedoeling van het project Suikertante van de Heuvel.

Wethouder Henk Snier van wijkontwikkeling is er ook bij, deze morgen in basisschool De Keysersmolen. Hij vertelt waarom deze actie belangrijk is. “Vroeger gingen mensen veel makkelijker bij elkaar over de vloer, bijvoorbeeld om een kopje suiker te lenen. Dat gebeurt nu ook nog wel, maar een stuk minder. Dat is het doel van deze suikerzakjes: ga ruilen, kom met elkaar in contact.”

Het is niet helemaal toevallig dat het suikerzakjes zijn geworden, vertelt Langenberg. “Vroeger woonde de directeur van de CSM aan de Heuvelbrink, op stand, midden in de Heuvel. En ook veel werknemers van de CSM woonden hier in de wijk.”

Ook het feit dat suiker in meerdere culturen een bijzondere betekenis kent, speelde mee. “Wij kennen geboortesuikers, en je hebt natuurlijk het Suikerfeest.” Langenberg pakt er even een zakje bij. “Op de achterkant, acht de foto’s van Wiesje, staat ook een spreuk. Als je hart bitter is, zal suiker in je mond niet helpen.”

Langenberg kreeg eigenlijk de opdracht om iets met het Mgr. Nolensplein te doen. “Maar al snel werd het iets voor de hele Heuvel. We hebben een steen in de vijver gegooid”, vertelt hij met een grote glimlach. Die wordt nog groter als hij ziet hoe de kinderen bezig zijn. “Dit is bij mij in de straat”, roept een jongen. Hij wappert met een suikerzakje, vragende ogen om hem te ruilen. “Mooi he, om te zien dat het werkt.”

Dan gaan fotografe Wiesje Peels, vormgever Rosé de Beer en Sjaak Langenberg naar de volgende klas, samen met het hele gevolg. Nieuwe zakjes uitdelen. Uiteindelijk krijgt elk adres in de Heuvel deze week een verpakking met 24 suikerzakjes met verschillende foto’s van Peels in de bus. 300-duizend suikerzakjes in totaal.
En nu maar ruilen.