http://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2011-06-27/betaald-parkeren-zorgt-voor-veiligheid-bij-galderse-merenfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2011-06-27/betaald-parkeren-zorgt-voor-veiligheid-bij-galderse-merenfoto Erik Eggens

Toeristen gaan betalen, parkeren in garages wordt duurder

Politiek

BREDA – Keuzes. Dat is waar het om draait bij het opstellen van de Bredase Begroting 2012. De prognoses voor het volgende jaar zijn voorzichtig optimistisch, stelt het college. Enkele keuzes nader verklaard.

  • Maar liefst 145 ambtenaren moeten de komende twee jaar hun koffer pakken. Op de eigen bedrijfsvoering wordt in 2012 als het aan het college ligt 1,5 miljoen euro bezuinigd.
  • De bezuiniging van 1 miljoen euro op de Inburgering is van de baan. Uit de takendiscussie kwam naar voren dat er minder geld naar toe moest omdat de Bredase inburgering weinig effectief bleek. Omdat het college ook al flink bezuinigt op sociale zekerheid, vindt het stadsbestuur die keuze nu onverantwoord.
  • Op het welzijnsbeleid wordt maar liefst 5,8 miljoen euro bezuinigd. Dat moet efficiënter. Het college stelt dat organisaties die in aanmerking willen komen voor een subsidie, ook daadwerkelijk een bijdrage leveren. Het college is nog op zoek naar ruim 6 ton in de bezuiniging op welzijn.
  • De weekmarkt moet maar eens kostendekkend worden. De gemeente draait daar een verlies op van maar liefst 3 ton. Gedeeltelijk schrappen van het schoonmaken van de markt en het afvoeren van vuil moet een besparing mogelijk maken.
  • Op het beheer van de buitenruimte, zoals onderhoud van groen, wordt in 2012 1,5 miljoen euro bezuinigd. Daarvan gaat een miljoen naar onderhoud van de Bredase wegen en 2 ton naar burgerparticipatie.
  • Het Breda’s Museum moet in opdracht van de Takendiscussie eigenlijk 1,5 miljoen besparen. Dit lukt tot 2013 echter niet. Tot 2013 wordt een half miljoen bespaard, daarna volgt de rest.
  • De parkeertarieven voor de garages worden gelijkgetrokken met hogere parkeertarieven op straat. Het verschil heeft er niet toe geleid dat mensen hun blik meer in garages zetten. Daarnaast wordt er straks niet meer per 15 minuten betaald, maar per drie minuten. Ook de gratis fietsenstallingen verdwijnen. Het moet allemaal 1 miljoen euro binnenbrengen.
  • De OZB stijgt volgend jaar met 2,25 procent, de afvalstoffenheffing daalt met 0,85 procent en de rioolheffing stijgt op haar beurt weer met bijna zes procent.