foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Open risico’s begroting constante bedreiging financiën

Politiek

BREDA – De Bredase bezuinigingen ter waarde van dertig miljoen ten spijt, blijkt er in de Bredase begroting nog een hele reek open eindjes te zitten. Grote risico’s die plotseling de kop op kunnen steken en er voor kunnen zorgen dat afboeken onvermijdelijk lijkt.

Dat wordt grotendeels veroorzaakt door de positie van het Grondbedrijf. Het Grondbedrijf, verantwoordelijk voor in- en verkoop van grond en dat enige jaren geleden nog floreerde, zit nog steeds in het slop. In 2009 boekte het college al 46 miljoen af. Puur verlies.

Ook dit jaar kent het Grondbedrijf nog steeds geen buffer. Normaal gesproken kent het Grondbedrijf een reserve van 25 miljoen euro. Nu is dat nihil, wat beter kan worden geformuleerd als een negatief saldo van 25 miljoen euro. Pas in 2017 verwacht wethouder van Financiën Saskia Boelema dat saldo weer enigszins op orde is. In 2013 denkt Boelema de eerste 9 miljoen weer op de reserver van het Grondbedrijf te kunnen boeken.

Het college stelt dat gezien de huidige markt het risico op de grondexploitatie ‘erg groot is.’ “Gezien de huidige stand en de het verwachte beeld zal daar niet snel verandering in komen”, legt Boelema uit tijdens de presentatie van de Begroting voor 2012.

Via Breda, NAC Breda en het project Bavelse Berg nemen in totaal een risico van 26,7 miljoen euro voor hun rekening. Dat risico is vastgesteld. Met andere woorden: mochten het helemaal verkeerd gaan met die drie zaken, verwacht de gemeente voor niet meer dan 26,7 miljoen euro het schip in te gaan.

De gemeente verklaart in de begroting dat sinds het opstellen ervan de risicopositie sterk is verslechterd. NAC en Via Breda zijn daar debet aan. Na de jaarrekening van mei dit jaar is de ingecalculeerde vrije ruimte zelfs ontoereikend gebleken en in het rood geduikeld.

Gevolg is dat, mocht zich een risico voordoen, Breda dit niet financieel kan oplossen. “Op dit moment zit dat nog niet in een veilige haven”, zo verwoordt het college.

Volgend jaar loopt Breda een risico van in totaal 35,4 miljoen euro. Het stadsbestuur verwacht niet dat alle risico tegelijk de kop opsteken. Maar de crisis moet niet harder toeslaan dan ze al doet. “Als dat gebeurt dan is een prudente handelswijze noodzakelijk.”